Od července lze takové zbraně a střelivo beztrestně odevzdat policii. Umožňuje to novela zákona o střelných zbraních a střelivu, která nabývá účinnosti 1. července letošního roku. „Novela mimo jiné zavádí takzvanou amnestii na zbraně a střelivo. V praxi to znamená, že osoby, které mají v držení zbraň nebo střelivo bez příslušného povolení, je mohou v období od 1. července do 31. prosince 2014 oproti potvrzení dobrovolně odevzdat na kterékoli policejní služebně, aniž by jim hrozilo trestní stíhání," uvedla mluvčí krajské policie Daniela Vlčková. V pořadí jde již o třetí zbraňovou amnestii v České republice. První se uskutečnila v roce 2002, druhá pak v roce 2009. Před pěti roky ji v Moravskoslezském kraji využilo více než 400 lidí. Na policejních služebnách tehdy skončilo celkem 511 zbraní a 4 711 kusů střeliva.

Kulomet

O největší rozruch se postaral pětačtyřicetiletý muž z Ostravy-Bartovic. Přinesl totiž těžký kulomet vzor 37 vyrobený ve Zbrojovce Brno. Běžně se ve své době používal například v bunkrech jako součást výzbroje. Do rukou policistů se dostaly i samopaly německé a sovětské výroby z druhé světové války – MP 40 a PPŠ Špagin. Ze stejného období jsou i vojenské samonabíjecí pušky – německá G 43 a sovětská SVT. Všechny byly střelbyschopné. Co se týká jednotlivých druhů, mezi odevzdanými zbraněmi převažovaly brokovnice, signální pistole, malorážky a dlouhé kulové zbraně. V Moravskoslezském kraji se nejvíce zbraní objevilo na Opavsku, většina z nich pocházela z druhé světové války.

Expertiza

Všechny zbraně, které lidé od července do konce roku odevzdají, budou zaslány na expertizu kvůli zjištění, zda nebyly použity k trestným činům.

Majitelé o nelegálně držené zbraně nemusejí definitivně přijít. „Osoba, která zbraň odevzdala, může požádat o vydání příslušných dokladů k jejímu držení. Může tak učinit do šesti měsíců od doby, kdy jí bylo doručeno oznámení o odborném vyjádření, že se zbraní nebyl spáchán trestný čin," vysvětlila Vlčková.

Poplatky

Novela zákona o střelných zbraních a střelivu přináší i několik novinek v podobě zvýšení či nového zavedení správních poplatků. „Například při přijetí žádosti o vydání zbrojního průkazu za každou skupinu rozsahu oprávnění je od 1. července zaveden správní poplatek sedm set korun, dosud je to pět set korun. Poplatek za přijetí žádosti o vydání průkazu zbraně se zvyšuje o sto korun na tři sta korun. Novým poplatkem je například přijetí přihlášky ke zkoušce odborné způsobilosti žadatele zbrojního průkazu ve výši sto korun," uzavřela Vlčková.