Sedmatřicetiletý neznaboh má na svědomí vykradení dvou farností a brutální útok na kněze, kterému dokonce vyhrožoval nožem. Ke zločinům došlo v říjnu a listopadu loňského roku v Ostravě.

Tento týden muž stanul před trestním senátem Okresního soudu v Ostravě. V jednací síni zůstal s pouty na rukou. Kvůli znehybnění mu eskorta nasadila i takzvaného medvěda poutací opasek.

Důvodem byly obavy z výtržností. Při jiném jednání, kde se rozhodovalo o prodloužení vazby, se totiž v návalu vzteku vrhl na vězeňský doprovod. Stalo se tak poté, co mu soudce oznámil, že jej ponechává ve vazbě. Za rvačku v jednací síni se tento týden před zahájením hlavního líčení omluvil.

„Omlouvám se za to, co jsem minule provedl," prohlásil Hromádka.

Muž je obžalován z toho, že počátkem října v Ostravě-Třebovicích vnikl do místní fary. Ukradl sto dvacet tisíc korun. Většinou šlo o hotovost, kterou darovali věřící. Menší část peněz patřila knězi.

O měsíc později si vyhlédl faru v Ostravě-Svinově. Po násilném vniknutí do objektu vzal věci za více než třináct tisíc korun. V té chvíli ho ale překvapil farář, který se odvážně vydal za zlodějem a po krátké honičce ho zadržel. Současně mu oznámil, že volá policii.

Nepoctivec se ale nehodlal vzdát a knězi začal vyhrožovat. Prohlásil, že pokud jej nepustí, vytáhne nůž, který měl u sebe. Jak se později ukázalo, násilník byl skutečně ozbrojen, a to dokonce třemi noži.

Z knězova sevření se mu po chvíli podařilo vymanit. Ze svobody se však dlouho netěšil. Farář se znovu vydal za ním a s pomocí stavebního dělníka, který pracoval opodál, pachatele povalil na zem. Vzápětí dorazili policisté, kteří u Hromádky našli kradené věci.

Hromádka je obviněn z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a vydírání. Za to, že vyhrožoval knězi použitím nože, by mohl ve vězení strávit až osm let.

K výslechu Hromádky ani předvolaných svědků ale v den zahájení jednání nedošlo. Obžalovaný totiž požádal o změnu advokáta s tím, že ke svému původnímu ztratil důvěru. Soud muži vyhověl a dal mu čas na zvolení si nového obhájce. Jednání proto bylo odročeno.

Hromádka má již za sebou několik odsouzení. Z vězení se naposledy vrátil v srpnu 2014.