„Tomu vývoji jsem samozřejmě rád. Těší mě, že se pokles týká i takzvané pouliční kriminality. Tedy toho, co obyvatele regionu oběti trestných činů trápí nejvíce," řekl Deníku ředitel ostravské policie René Dočekal.

Krádeže, vloupání

Policisté vloni zaznamenali výrazné snížení počtu vloupání do vozidel. Zatímco v roce 2011 řešili 3676 případů, o rok později to bylo o 536 činů méně. Významnou roli sehrála skutečnost, že se kriminalistům podařilo zadržet recidivisty, kteří skončili za mřížemi, lidé si také začali dávat větší pozor na svůj majetek. Týká se to i kapesních krádeží, kterých je za loňský rok hlášeno 857, což je o 227 méně než o rok dříve.

Ve srovnání s rokem 2010 to dokonce představuje pokles o bezmála sedm set činů. Ubylo i vloupání do bytů, naopak přibylo vykradených rodinných domů a obchodů. Problémy policistům dělali zloději aut. Vloni z ostravských ulic zmizelo 511 vozidel (v roce 2011 jich bylo 426). Pachatelé si vybírali zejména Škody Octavie.

Vraždy

Policisté v minulém roce řešili v Ostravě pět vražedných činů. Až na jeden se jim všechny podařilo vyřešit. Spravedlnosti zatím uniká pachatel, který počátkem roku na haldě v Ostravě-Kunčičkách připravil o život neznámého muže. Jeho ohořelé tělo našel náhodný kolemjdoucí počátkem února.

Zpočátku se zdálo, že jde o bezdomovce, který zemřel nešťastnou náhodou při požáru. Tělo se nacházelo poblíž shořelého provizorního příbytku. Pitva následně prokázala, že dotyčného někdo připravil o život. Vraha se zatím nepodařilo vypátrat.

Kriminalisté by v této souvislosti uvítali jakékoli informace k osobám, které se v období mezi koncem roku 2011 a začátkem roku 2012 pohybovaly v prostoru haldy v blízkosti ulice Lihovarské v Ostravě-Kunčičkách. Informace je možné volat na bezplatnou policejní linku 158.

Krutá smrt

Zřejmě nejbrutálnější loňská vražda se odehrála koncem ledna ve Vřesině, kde šedesátiletý muž utloukl svého o sedm let staršího kamaráda. Podezíral ho z krádeže svého stříbrného prstenu. V návalu vzteku jej poté ubil mohutnou větví.

Stalo se tak v provizorním přístřešku, kde oběť žila jako bezdomovec. Aktéři se znali více než třicet let. Oba se kdysi pohybovali v ostravských uměleckých kruzích. Mrtvý svého času působil jako operetní sborista, jeho vrah měl spisovatelské a umělecké ambice. Alkohol je však přivedl až na samé dno. Za tento čin byl pachatel odsouzen k sedmnácti rokům vězení.


Přepadení banky

Ostrava v loňském roce zažila i několik přepadení peněžních ústavů. Nejznámější je březnový zločin v pobočce ČSOB v Ostravě-Zábřehu. Pachatel si pod hrozbou odpálení bomby odnesl 580 tisíc korun.

Policie zatkla Slováka Vladimíra Talapku, který již stanul před Krajským soudem v Ostravě. Hlavní líčení se chýlí k závěru. Talapka si vyrobil atrapu pekelného stroje, k jehož zhotovení mimo jiné použil dva kilogramy mouky, drátky a svítilnu. Vše vložil do kufříku, s nímž se vydal do banky, kde si chtěl sjednat služby. Ředitelka pobočky jej pozvala do kanceláře. Zde jí měl Talapka pohrozit odpálením výbušniny.

Žena mu ve strachu údajně vydala téměř šest set tisíc korun. Talapka prohlásil, že je nevinný. Soudu předložil neskutečnou konspirační teorii, v níž figuroval jako oběť vyděračů a bankovní mafie.

Ostravský Breivik

Doslova manévry, do kterých se zapojila speciální zásahová jednotka a také útvar rychlého nasazení, se odehrály vloni v srpnu. Policisté zadrželi devětadvacetiletého muže, jenž dostal přezdívku „ostravský Breivik".

Jeho byt v Jugoslávské ulici ukrýval zbrojní arzenál. Policisté u něj našli policejní uniformu a další vybavení. Není vyloučeno, že muž sympatizující s norským masovým vrahem Breivikem chystal podobný masakr jako jeho norský vzor. Odpálení bomby si již vyzkoušel před několik lety. Tehdy zničil odlehlý objekt. Zda stane před soudem, není jasné. Čeká se na závěrečné posudky a vyšetření, které by měly jasně říct, zda je, či není trestně zodpovědný.

Ředitel ostravské policie: Společnost zhrubla. A to není dobře

Nový ředitel ostravské policie René Dočekal.V Ostravě během loňského roku klesla celková kriminalita, ubylo násilných i majetkových deliktů. Jak situaci hodnotí ředitel ostravské policie René Dočekal? Má důvod ke spokojenosti?

Statistické údaje o vývoji loňské kriminality vypadají celkem dobře.

Ve srovnání s předcházejícími lety se ostravské policii podařilo nárůst kriminality nejen stabilizovat, ale došlo i k jejímu významnému snížení. Zároveň se zvýšil počet objasněných trestných činů, tedy případů, kdy se nám podařilo zjistit konkrétního pachatele. Tento trend považuji za příznivý.

Zlepšení nastalo prakticky ve všech ukazatelích. Co vás nejvíce potěšilo?

To, že se pokles kriminality týká i takzvané pouliční kriminality. Tedy toho, co obyvatele regionu oběti trestných činů trápí nejvíce. Jsem si vědom, že pocit bezpečí tvoří významný faktor při hodnocení kvality života v regionu. Proto bych byl samozřejmě velice rád, kdyby se nám letos dařilo tento trend udržet.

Má policie prostor k dalšímu zlepšování bezpečnostní situace v Ostravě?

Na tuto otázku nelze jen tak jednoduše odpovědět. Samozřejmě je to naším cílem. Záleží ale na řadě okolností a faktorů. Některé z nich však nedokážeme ovlivnit. Čím déle tuto práci dělám, tím více si uvědomuji limity policie.

Můžete být konkrétnější?

Bavme se například o nárůstu rizikových faktorů, které významně ovlivňují kvantitu a strukturu kriminality. Policie nemůže ovlivňovat míru nezaměstnanosti či některé jiné společenské jevy. Velice těžce se ovlivňuje výchova mladé generace. Snažíme se v oblasti prevence působit třeba na školách. Jak ale chcete působit na děti, které vyrůstají v rodinách, kde oba rodiče jsou dlouhodobě nezaměstnaní a tyto děti pak často čeká stejná budoucnost?

To zní dost depresivně…

Uvědomme si jednu věc. Ty děti jsou dnes a denně zahlceny reklamami na ty nové báječné hračky, telefony, tablety, oblečení a podobně. Být terčem posměchu proto, že mi rodiče nemohou něco koupit, dokáže v dětské duši zanechat hluboké stopy. A to je podhoubí, které může jedince dohnat až k tomu, že může sklouznout na šikmou plochu. Proto mám k takovým pachatelům ambivalentní postoj. Na jedné straně naprosto sdílím pocity poškozeného. Na straně druhé si poté, co se blíže seznámím s poměry, ve kterých takový delikvent vyrůstá, kladu otázku: Není i ten delikvent vlastně oběť?

Existuje nějaké řešení?

Tohle je spíše otázka pro někoho jiného. Mě osobně trápí, že se více nemluví o pozitivních věcech. O úspěšných lidech, kteří se nenarodili ve zlaté kolébce, ale svou pílí a umem něčeho dosáhli. Myslím si, že nám chybí více současných pozitivních vzorů. Společnost zhrubla. A to není dobře.

Ostrava je rozdělena na deset policejních obvodů, kterým se Deník bude postupně věnovat.
Čtenáře seznámí s vývojem kriminality v jednotlivých policejních rajonech i specifiky, kterými se vyznačují.