Jako v případě, kterým se v pondělí zabýval Okresní soud v Ostravě. Obžalovaným byl dvaadvacetiletý mladík, který vloni v červenci v autobuse v Ostravě-Muglinově přepadl a zranil seniorku (91 let).

„Když si sedala na sedadlo, silně ji uchopil za kabelku, kterou se jí snažil strhnout z předloktí. Poškozená ztratila rovnováhu. Upadla na podlahu autobusu a narazila temenem hlavy o označník jízdenek,“ uvedla žalobkyně. Agresor se ležící ženě pokusil strhnout zlatý řetízek s rubínem. Nakonec ale s nepořízenou utekl. Seniorka utrpěla poranění hlavy.

ÚŽAS

Žena i přes svůj věk majetek ubránila. „Jsem v dobré fyzické kondici, udržuji se turistikou a dalšími aktivitami. Viděla jsem v jeho tváři úžas, že se mu útok nepovedl,“ uvedla důchodkyně, která policistům popsala průběh útoku. „Zaregistrovala jsem, že uchopil kabelku. Instinktivně jsem se kabelku snažila přitisknut k tělu. Ucítila jsem druhý silný záškub. Ztratila jsem rovnováhu a upadla. On mě začal tahat za halenku. Byla jsem v šoku. Ustupoval, jako by mě táhl z autobusu. Pak začali reagovat lidé a on utekl,“ uvedl žena.

Obžalovaný, který je závislý na drogách, se k činu přiznal. Podle svých slov ale nepoužil násilí v takovém rozsahu, jak uvedla přepadená žena. Prý chtěl získat peníze na oblečení a obuv. „Kamarádi se mi smějí, jak vypadám. Chtěl jsem si koupit aspoň boty,“ prohlásil mladík. Za loupež mu hrozilo až deset let vězení. Soud mu nakonec vyměřil třicet měsíců žaláře s podmíněným odkladem na zkušební lhůtu 42 měsíců. Verdikt není pravomocný.

TIPOVAL SI

Podobné zločiny nejsou bohužel nic výjimečného. Jeden z posledních útoků se odehrál v těchto dnech v tramvaji v Ostravě-Mariánských Horách. Deník hovořil se svědkem, který se oběti zastal a pachatele zahnal na útěk.

„Toho muže jsem sledoval od chvíle, kdy do tramvaje nastoupil. Šel od zadní části tramvaje. Vypadalo to, že si někoho tipoval. Do karet mu nahrálo to, že tramvaj zastavila v křižovatce na semaforech. U druhých dveří zmáčkl tlačítko na výstup a přisedl si k paní, která tam seděla,“ řekl svědek a dodal: „Tramvaj přijela na zastávku a začaly se otevírat dveře. V té chvíli se jí pokusil vytrhnout mobil a tašku. Měl to velmi chytře načasované. Bylo vidět, že to nedělal poprvé,“ dodal muž, který se jako jediný ženy zastal.

NEPOMOHLI

„Seděl jsem od něho asi metr. Podařilo se mi ho nějak dostat z tramvaje. Podrazil jsem mu nohy a on venku spadl. Stálo tam pět chlapů, křičel jsem, aby ho chytili, že je to zloděj. Stačilo ho přikleknout. Nikdo mi ale nepomohl v tramvaji ani venku,“ popsal muž, podle kterého lidé celou situaci sledovali jako ve filmu.

„Jako kdyby nevěřili, že se něco takového skutečně stalo,“ dodal muž. Pachateli se podařilo utéct. Svědek zavolal městskou policii. „Snad ho chytnou. Možná byly v tramvaji kamery. A pokud ne, určitě jsou v křižovatce, kde se to všechno seběhlo,“ uzavřel muž.

Ilustrační snímek
Soud potrestal za šikanu násilníka, který si nechával od spoluvězně číst pohádky