V rámci České republiky se v těchto dnech zatýkalo na Ostravsku a Brněnsku. Zadrženými jsou dva občané České republiky a dva občané Ruské federace. Případem s krycím názvem Kaunas se kriminalisté zabývali přes dva roky. Detektivové velmi úzce spolupracovali s kolegy na Slovensku.

„V rámci tohoto případu se detektivové zaměřili na mezinárodní skupinu, která měla od roku 2013 působit v České republice, na Slovensku a v Litvě. Obstarávat a následně i prodávat měla padělané osobní identifikační karty, cestovní pasy, řidičské průkazy a rejstříky trestů Litevské republiky. K výrobě padělaných dokladů docházelo na území Litvy. Odtud pak byly padělky dopraveny na území České republiky a následně distribuovány koncovým odběratelům," uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Hlavou skupiny byl podle detektivů osmapadesátiletý Čech trvale žijící na Slovensku. Podle jeho pokynů ostatní zajišťovali objednávky na padělané doklady. Od zájemců z Čech i ze zahraničí pak vybírali zálohy na výrobu požadovaných dokladů ve výši zhruba třicet tisíc korun.

„Postupem času se tato skupina měla zaměřit také na provádění takzvaných přepisů obchodních společností na neexistující osoby. Tyto přepisy se prováděly pomocí padělaných dokladů Litevské republiky," doplnil Hanták.

Hlavní organizátor byl na základě Evropského zatýkacího rozkazu zadržen na území Slovenské republiky. Nyní probíhá vydávací řízení do České republiky. Na tři ze čtyř osob zajištěných v České republice soud uvalil vazbu. Jde o jednoho Čecha a dva občany Ruské federace.

„Celá pětičlenná skupina je obviněna z padělání a pozměnění veřejné listiny, za což v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody," doplnil Hanták.

Součástí akce byly i domovní prohlídky, které se uskutečnily v České republice a na Slovensku. „V jejich rámci se podařilo zajistit věci důležité pro trestní řízení," uzavřel mluvčí ÚOOZ.