Okresní soud v Ostravě mu tento týden vyměřil tříletý trest za to, že jednomu z odsouzených obstaral mobilní telefon.

Za mříže ale Horák nepůjde. Senát mu trest odložil na zkušební pětiletou lhůtu. Někdejšímu dozorci zachránilo kůži přiznání a také upřímná lítost.

Michal SkoupýZdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Vězeň Michal Skoupý (na snímku vpravo) z Frýdecko-Místecka dopadl hůře. Soud mu „napařil" čtyři měsíce ve věznici s ostrahou.

Pro Skoupého to ale není žádná pohroma.V současné době si totiž odpykává šestnáctiletý trest za účast na brutální vraždě pětasedmdesátiletého důchodce z Klášterce nad Orlicí. O život ho kvůli penězům připravil s kamarádem – vnukem mrtvého seniora.

POMOC

Za obstarání mobilního telefonu dozorce nic nedostal. Trestanci, který stejně jako on prožíval těžké období, chtěl pouze pomoci.

„Je mi to líto. Změnilo mi to kompletně život. Měl jsem ale na to myslet dříve," řekl Horák, který soudu vylíčil, že v té době řešil obtížnou životní situaci.


„Tehdy jsem uvažoval jinak. Byl jsem v těžké situaci, rozváděl jsem se," prohlásil Horák. Na pracovišti ve výrobní zóně, kde prováděl dohled, se začal bavit s trestancem-předákem. Řekl mu, čím zrovna prochází, vězeň pak hovořil o tom, co jej trápí, zejména o smutku po rodině.

„Svěřil jsem se mu se svými osobními problémy. Řekl mi, že to má taky těžké, když je odloučen od rodiny," řekl Horák, který až později pochopil, že nezvolil dobrou cestu.

„Vím, že jsem selhal. Neměl jsem mu říkat o svých osobních problémech. Byl to slušný vězeň. Budil dojem, že je v naprostém pořádku. Tak jsem mu obstaral mobilní telefon. To se stalo někdy v září 2014," dodal Horák, který jako dozorce v různých zařízeních pracoval od roku 2009.

Po nějakém čase od předání telefonu podle svých slov pochopil, že ve věznici musí skončit. „Věděl jsem, že ve věznici nemohu dále pracovat a začal jsem si hledat nové zaměstnání," řekl Horák.

Mezitím ho zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů, které se ke všemu se přiznal a ještě tentýž den požádal o propuštění ze služebního poměru. Horákovi hrozilo od dvou do deseti let vězení. Tříletý podmíněný trest je pravomocný. Horák i žalobce verdikt přijali.

Co se týká Skoupého, zde si obžalovaný i státní zástupce ponechali lhůtu k vyjádření.