Dívka pocházela z dobře situované slušné rodiny. Až do svých osmnácti let neznala nic jiného než studium. Patřila k premiantům třídy.

Pak na koncertě poprvé zkusila drogy. Během roku se z ní stala narkomanka. Rodiče ji dvakrát přiměli k nastoupení léčby. Ani to však nepomohlo.

Smrtící dávku jí podle státní zástupkyně podal pětadvacetiletý Radek Opiol. Stalo se tak v květnu loňského roku v jeho bytě v Ostravě-Zábřehu.

Muž před soudem přiznal, že se s dívkou závislou na drogách a lécích o heroin rozdělil. Každý sám si jej poté píchl. Vzápětí usnul. Když se probudil, našel ji bezvládně ležící vedle něj.

Okamžitě přivolal záchrannou službu a podle telefonických instrukcí se ji snažil oživit. Marně. Přivolaný lékař konstatoval smrt v důsledku otoku mozku způsobeného intoxikací.

Snažil se jí zachránit

„Dávku jsme si rozdělili napůl. Pak jsme si heroin nitrožilně aplikovali. Lehl jsem si a usnul. Probudil mě zvonící telefon. Dívku jsem viděl vedle sebe. Nehýbala se. Zkoušel jsem, jestli dýchá. To už jsem věděl, že je zle. Volal jsem záchrannou službu na linku 155. Řídil jsem se instrukcemi, které mi dávali přes telefon. Dělal jsem srdeční masáž a další věci, které mi řekli. Pak téměř současně přijela záchranka i policie,“ vzpomínal Opiol, který pracoval jako kulisák ostravského divadla.

Patřil mezi pravidelné uživatele heroinu. Denně potřeboval tři dávky. Vzhledem k jeho špatné finanční situaci se však často musel spokojit pouze s jedinou. „Musel jsem ji mít ráno, abych mohl v práci fungovat,“ řekl Opiol.

Je obžalován z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu deset až osmnáct let vězení.

Další viník

Podle otce mrtvé dívky si Opiol zasluhuje spravedlivý trest. Hlavním viníkem je však podle něj někdo jiný – přítel jeho dcery, se kterým žila. Ten však v tomto případu vystupuje pouze jako svědek. Právě on dívce dával drogy, a dokonce ji přiměl k odchodu z léčebny, kde se snažila zbavit své závislosti.

Tento muž ji vloni v květnu přivedl až do bytu Radka Opiola, s nímž se znal. Společně pak všichni brali drogy.

„Nikdy předtím jsem ji neviděl. Vím jen, že spolu žili, nejprve v garáži, pak snad někde pod mostem. U mě si dali i nějaké tablety s nápisem Morfium. Rozpouštěli to a pak si to píchali,“ uvedl Opiol s tím, že dívka byla na muži evidentně závislá. „Většinou jen mlčela, jako by čekala, co on udělá,“ prohlásil Opiol.

Osudného dne zůstali v bytě jen dívka a Opiol. Koupil heroin, o který se s ní rozdělil. On se po jeho užití probudil, ona ne…