Pak jí však v nestřeženém okamžiku vzal ze zavazadla dobře viditelnou peněženku. Žena přišla o osobní doklady, peníze a platební kartu. Celková škoda je vyčíslena na tisíc korun. Pokud by se však zloději podařilo kartou platit či zní vybrat v bankomatu hotovost, mohla by být podstatně vyšší. Zatím mu za trestné činy krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí až dva roky vězení.

„Policisté varují seniory, aby v situaci, kdy jim někdo nabídne pomoc, například s nákupní taškou, byli ostražití a peněženku či doklady měli raději při sobě. Drzost zlodějů nezná mezí, proto jim nedejte příležitost, aby z vás udělali svou oběť," vzkázala nejen seniorům Kateřina Kubzová z ostravské policie.

Násilník zaútočil u výtahu

Že nejde o zbytečné strašení, potvrzují i případy, které v minulých měsících vyšetřovala ostravská policie.

Všehoschopný lupič se například vyklubal z gentlemantsky vystupujícího mladého muže, který v Ostravě-Porubě přepadl důchodkyni. Ke zločinu došlo v dopoledních hodinách, když se žena vracela s nákupem do svého bytu.

V rukou měla dvě tašky. Vstoupila do věžového domu a zamířila k výtahu. Muž ji nejprve slušně pozdravil. Vzápětí se nabídl, že jí pomůže s vynesením tašek. Důchodkyně to odmítla. V té chvíli se gentleman změnil v násilníka. Popadl tašku a snažil se ji ženě vytrhnout z ruky.

Během přetahování do seniorky strčil tak silně, až spadla na zem. Mladík pak i s taškou, v níž byl nákup, brýle a peněženka, utekl.

Vše se naštěstí obešlo bez zranění. Volání o pomoc uslyšela sousedka. Po chvíli na místo dorazila policie. Při následném pátrání se podařilo najít tašku, kterou pachatel odhodil. Scházela v ní ale peněženka s hotovostí ve výši 800 korun.

Žena si okradení nevšimla

Další nepoctivec působící slušným dojmem okradl třiaosmdesátiletou ženu, s níž vstoupil do domu v Ostravě-Porubě. V nestřeženém okamžiku jí z kabátu vytáhl peněženku, v níž měla 300 korun. Jeho počínání zachytily domovní kamery. Ze záběrů je zřejmé, že po krádeži ještě prohledal tašku ženy, která v té chvíli otevírala poštovní schránku.

Vzápětí přijel výtah a zloděj ženě gentlemantsky nabídl, aby s ním jela výtahem. Když odmítla, odjel sám.

Po několika dnech zloděje dopadla policie. K činu se přiznal a prohlásil, že lituje toho, co udělal.