Pilař byl uznán vinným z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Rozsudek vynesl Krajský soud v Ostravě. Verdikt zatím není pravomocný.

„Bezprostřední příčinou smrti byla intoxikace pervitinem," konstatoval soud.

Ampule Apaurinu

Pilař dal drogu i druhé studentce, která u něj na chatě uklízela. S jejich prací byl natolik spokojen, že jim podle obžaloby nabídl další kšeft. Chtěl, aby mu za pervitin uklidily byt v Ostravě-Výškovicích. V něm poté během společného drogového dýchánku došlo v noci ze 7. na 8. července k tragédii.

„V průběhu jedné hodiny každá z nich užila kapsli s asi 0,2 g pervitinu, které obdržely od obžalovaného. Všichni tři společně rovněž inhalovali blíže nezjištěné množství pervitinu prostřednictvím vaporizéru. Asi za půl hodiny od užití pervitinu se u poškozené začaly projevovat zdravotní obtíže, které obžalovaný řešil tím, že jí dal vypít vodu s náplní ampule Apaurinu. Přesto dne 8. července došlo k úmrtí," konstatovala žalobkyně.

Že je dívka mrtvá, zjistili Pilař a její kamarádka až po probuzení. Pilař ještě studentku odnesl do vany a snažil se ji uživit sprchováním. Až poté byli přivoláni policisté. Pilař odmítl vypovídat.

Druhý rozsudek: 7 let

Společně s ním stanul před soudem i jeho kamarád Damián Havelka (33 let), který dívky 5. července přivezl na chatu v Čeladné. Ještě v autě jim dal pervitin. Drogu pak užívali i v rekreačním objektu. V bytě v Ostravě, kde jedna ze studentek zemřela, již nebyl.

Soud mu za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy vyměřil sedm let žaláře. Podle senátu je zcela jasné, že smrt nastala v souvislosti s několikadenním kontinuálním užíváním pervitinu.

Pilař, který byl po celou dobu ve vazbě, by si měl trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Havelka stíhaný na svobodě nastoupí do mírnějšího typu káznice – s ostrahou.