Vypadalo to na velkou internetovou lásku neznající hranic, která měla vyvrcholit osobním setkáním a naplánováním společné budoucnosti. Ve skutečnosti šlo ale o podvod. Jeho obětí se mohl stát muž středního věku z Moravskoslezského kraje, který se na dálku zamiloval do neznámé Rusky.

V poslední chvíli jej naštěstí napadlo požádat o radu odborníky z cizinecké policie, na které se v těchto dnech obrátil. Experti záhy zjistili, že se pravděpodobně jednalo o podvod, jehož cílem bylo z muže vylákat peníze.

Vše začalo zhruba před třemi měsíci, kdy ve své soukromé e-mailové poště našel zprávu od dívky z rusky hovořící země. Dotyčná nic nežádala, pouze si chtěla s někým dopisovat. Zdálo se, že jí internetové přátelství na dálku stačí. To se ale záhy změnilo.

Peníze

„Původní zájem o přátelství založené pouze na písemné komunikaci postupně přecházel také v zájem o osobní seznámení. S tím také přišly první žádosti o zaslání finančních prostředků k vyřízení českého víza, kterých se mladé ženě nedostávalo v potřebné výši," uvedla mluvčí krajské policie Daniela Vlčková.

Muž na výzvy k zaslání peněz nereagoval, přesto si s neznámou dále dopisoval.

Laškování

„Z další komunikace nabyl dojmu vznikajícího vážnějšího vztahu," řekla Vlčková. Dopisy, které dívka do češtiny překládala pomocí internetového programu, měly své kouzlo, zejména ve chvíli, kdy slova o kamarádství vystřídala poněkud lechtivější spojení. A to nebylo vše. „Kromě svůdného textu, který díky internetovému překladači získal na půvabu a laškovnosti, mu posílala také své fotografie," uvedla mluvčí.

Chci přijet

Součástí jednoho z posledních e-mailů byla také fotokopie dívčina cestovního pasu a českého víza. Dotyčná si zároveň posteskla, že jediné, co nyní brání v osobním setkání, jsou peníze. Proto znovu žádala o zaslání financí, které údajně musela k vízu ještě doložit.

„Muži se požadovaná částka zdála příliš vysoká. Proto se obrátil na cizineckou policii se žádostí o radu, zda by se peníze nedaly nahradit pozváním, tedy úředním dokumentem, kterým se zvoucí osoba zavazuje ke splnění určitých finančních závazků spojených s pobytem cizince na našem území," pokračovala mluvčí s tím, že policisté muže důrazně varovali, aby žádné peníze neposílal. Domluvili si s ním osobní schůzku, na které jim poskytl e-maily, fotografie a naskenovaný cestovní doklad s vízem. „Policisté v prvé řadě prozkoumali pravost a platnost fotokopie víza a pasu. V obou případech se jednalo o celkem jednoduché padělky, které zřejmě nikdy neměly být použity v praxi. Navíc s největší pravděpodobností identita láskyplné ženy byla smyšlená," uvedla Vlčková, podle které by měl být tento případ varováním pro všechny, kterým do e-mailových schránek chodí pochybné zprávy, většinou spojené se žádostí o poskytnutí peněz.

Finty

„Záminky a sliby, pod kterými jsou z důvěřivých lidí mámeny peníze, se vyskytují v celé škále – například velké zhodnocení financí, možnost nabýt dědictví, zprostředkování práce jak doma, tak v zahraničí, nákupy fantasticky levného zboží nebo služeb a podobně," přiblížila možné finty Vlčková s tím, aby lidé na podobné e-maily vůbec nereagovali. Policisté již řešili případy, kdy lidé tímto způsobem přišli o své celoživotní úspory.

Pokud se přece jen někdo pustí do e-mailové komunikace s neznámými cizinci, měl by zpozornět ve chvíli, kdy jej dotyční požádají o peníze. „Reagujte stejně jako výše popisovaný muž a obraťte se na cizineckou policii," uzavřela mluvčí.