Neměl křičet

Jeden hazardéru se prozradil tím, že v odpoledních hodinách v Šenově pokřikoval na chodkyni, na kterou dokonce mával lahví alkoholu. Žena zavolala na tísňovou linku. Policisté se okamžitě vydali na místo a sedmačtyřiceti­letého řidiče sedícího za volantem Škody Favorit objevili. V krvi měl přes dvě promile alkoholu. Policisté při následné kontrole také zjistili, že muži soud zakázal řízení motorových vozidel, a to až do roku 2013. Motorista je nyní stíhán za ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí mu až tři roky vězení.

Slivovice a pivo

Svědek pomohl i k dopadení druhého hazardéra, který „šněroval“ silnici v Ostravě-Vítkovicích. Jeho nebezpečné jízdy si všiml svědek, který zavolal na tísňovou linku. Policisté pak hazardéra chytili. Devětadvacetiletý muž nadýchal 2,3 promile alkoholu. „Přiznal se, že měl alkohol, konkrétně slivovici, hruškovice a pivo,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Záhy se ukázalo, že dotyčný byl již za podobné přečiny stíhán a dokonce i odsouzen k nepodmíněnému trestu. Ten si již sice odpykal, soud mu ale uložil i zákaz řízení do prosince roku 2015. Za maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky by ve vězení mohl strávit až tři roky.

Opět alkohol

Díky všímavé svědkyni se podařilo odhalit i šestatřiceti­letého motoristu, který v Ostravě-Porubě naboural do zaparkovaného vozidla. Viděla ho žena, která šla s kočárkem po přechodu pro chodce. Okamžitě zavolala policisty. To při vyšetřování zjistili, že motorista ještě předtím svou jízdou ohrožoval chodce na chodníku, dostal se do protisměru a ťukl dvě auta. Z místa ujel a snažil se vozidlo odstavit na parkovišti, kde jej zadržela policie. Měl v sobě téměř dvě a půl promile alkoholu. Když po něm policisté chtěli řidičský průkaz, ukázalo, že ho nemá. Přišel o něj předchozího dne, a to kvůli alkoholu.

Dotčený

Další nezodpovědný motorista uháněl ulicí 28. října v Ostravě. Pozornost hlídky upoutal tím, že jeho vozidlo značky Citroën mělo defekt předního kola. Poté, co jej ochránci zákona zastavili, jim prakticky beze slov podal klíčky od automobilu. Po vystoupení z vozidla bylo jasné, že má do střízlivosti daleko. „Policisté registrovali nejen zápach alkoholu, ale také vrávoravou chůzi,“ popsala situaci Holčáková s tím, že když se ho jeden z policistů zeptal, zda něco pil, dotčeně odpověděl: Samozřejmě!“. Orientační dechová zkouška ukázala, že má v sobě dvě promile alkoholu.