„V prvních červencových dnech lidé na Ostravsku odevzdali již deset kusů střelných zbraní, konkrétněji jeden perkusní revolver a devět kusů samonabíjecích pistolí. Občané již také odevzdali víc než 1000 kusů munice, včetně dvou nefunkčních ručních granátů," vyjmenovala moravskoslezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Ruská letecká puma

Granáty přinesl dvaašedesátiletý muž na jedno z ostravských obvodních oddělení, spolu se střelnou zbraní i stovkami nábojů.

Velkorážový náboj přinesla na jiné ostravské obvodní oddělení třiaosmdesátiletá žena. Munici převzal a zajistil na služebně pyrotechnik. A pyrotechnik byl přivolán i k nálezu letecké pumy.

Důchodkyně při terénních úpravách na zahradě nalezla neznámý předmět, který jí připomínal válečnou munici. S předmětem pak manipulovala, policisty přivolala až po mnoha hodinách následný den ráno.

„Pyrotechnik poté konstatoval, že jde o funkční ruskou leteckou pumu," řekla Holčáková.

V Česku třetí amnestie na zbraně

Zbraně a střelivo mohou lidé beztrestně policii odevzdávat do konce letošního roku. Lidé, kteří zbraň odevzdají, mohou požádat o vydání příslušných dokladů k držení zbraně. Pokud povolení k držení zbraně získají, zbraň jim policie vrátí. Beztrestnost se ale nevztahuje na případy, že se zbraní byl spáchán zločin.

Letošní amnestie je v Česku třetí. Poprvé se uskutečnila v roce 2002, další pak o sedm let později. Tehdy ji v Moravskoslezském kraji využilo 406 lidí. Na policejních služebnách skončilo 511 zbraní a 4711 kusů střeliva.