Ostravský krajský soud se ve středu zabýval případem údajného bosse lihové mafie Radka Březiny. Ten je obžalován z toho, že se vloni na jaře, v době, kdy byl po zatčení umístěn v ostravské vazební věznici, pokusil uplatit dozorce.

Návštěva za 15 tisíc

Prý mu nabídl patnáct tisíc korun, když mu zajistí mimořádnou návštěvu. Stalo se tak den poté, co mu byla předchozí žádost zamítnuta.

„Řekl, že by byl ochoten dát i patnáct tisíc korun, kdyby někdo mimořádnou návštěvu schválil," prohlásil u soudu dozorce, který k žádostem spolu s dalším nadřízeným dává stanovisko. Konečné slovo má ředitel věznice.

Březinovu nabídku dozorce podle svých slov jako úplatek nevnímal, přesto o ní řekl svému kolegovi. „My si všechny nestandardní informace ze služby předáváme. Řekl jsem, ať si dá pozor. Chápal jsem to jako bezpečnostní riziko, které je nutné předat dál," dodal dozorce.

Obvinění

Jeho upozornění se dostalo k nadřízeným a posléze k policii, která zahájila vyšetřování. Vše skončilo Březinovým obviněním a podáním obžaloby.

Březina, který se na vlastní žádost středečního jednání nezúčastnil, vinu popřel. Již dříve prohlásil, že když hovořil o patnácti tisících korunách, měl na mysli náklady na návštěvu právníka. Březina navíc tvrdil, že si na něj dozorce zasedl. Příslušníka vězeňské služby prý rozčílil žádankou na čerstvý hamburger ze stánku s rychlým občerstvením. Březina byl obviněn z nepřímého úplatkářství, na který zákon pamatuje až šestiletým vězením.

Případem se již zabýval Okresní soud v Ostravě, který vloni v listopadu Březinu zprostil obžaloby. Státní zástupkyně se však odvolala ke Krajskému soudu v Ostravě, který ve středu původní rozsudek zrušil a nařídil nové projednávání.

„Rozhodnutí okresního soudu považujeme za předčasné. Okresní soud se nedostatečně vypořádal s provedenými důkazy, zejména co se týká výpovědi dozorce. Okresní soud musí celou věc znovu zvážit," uvedla předsedkyně odvolacího senátu, podle které sice dozorce prohlásil, že nabídku nevnímal jako úplatek, zároveň ji ale označil za bezpečnostní riziko, kterému by někdo mohl podlehnout.

K TÉMATU

Kdo je Radek BřezinaRadek Březina je označován jako lihový boss. Policie ho podezřívá z rozsáhlých transakcí s nelegálním alkoholem. Jeho jméno figuruje i v případu obřích utajených skladů s lihem, které ochránci zákona našli vloni na několika místech republiky, mimo jiné i v Ostravě. Kromě toho je Březina obžalován z podplácení, které se netýká jen ostravského dozorce. Přímo ve věznici měl nabídnout deset milionů korun elitnímu detektivovi za to, že ovlivní jeho trestní stíhání, odstraní důkazy z počítače a podobně. Také se prostřednictvím své manželky údajně pokusil instruovat svědky, prý chtěl ovlivnit i státní zástupce a soudce, kteří byli v případu angažováni a například rozhodovali o vazbách.