Na lavici obžalovaných usedlo pět mužů a jedna žena ve věku od dvaceti do sedmadvaceti let. Podle státní zástupkyně se různou měrou podíleli na jednotlivých útocích.

DOZNÁNÍ

Scénář přepadení byl stejný. Jeden z lupičů maskovaný šálou požádal obsluhu o cigarety. Poté namířil plynovou pistoli a dožadoval se vydání tržby. V té chvíli se na scéně objevili jeho dva kumpáni se zahalenými obličeji. Používali kukly, masky anonymous, plynovou masku nebo lyžařské brýle.

Hlavní postavou je Václav Kříž (26 let) z Ostravy. Jako první vstupoval do objektů, ve kterých posléze vytáhl zbraň a se slovy: „Zvedni ruce, dej sem peníze, nic se ti nestane," žádal po obsluze vydání tržby. V patách mu šli další dva komplici s nunčáky, případně baseballovou pálkou.

„Celé to všechno mě velmi mrzí. Byla to opravdu chyba," řekl u soudu Kříž, který se ke všemu přiznal.

AKCE LEVÁK

Skupinu se podařilo zatknout 20. ledna 2016 krátce po poslední loupeži, k níž došlo na čerpací stanici Pap Oil v Plzeňské ulici v Ostravě. U zadržení asistovala zásahová jednotka.

LUPIČI byli zadrženi krátce po přepadení této čerpací stanice v Plzeňské ulici v Ostravě. Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Akce měla krycí název Levák. „Z kamerových systémů jsme viděli, že pachatel vždy držel zbraň v levé ruce, proto jsme zvolili tento název," vysvětlil ostravský kriminalista Radim Bena.

KRIMINALISTA Radim Bena ukazuje pistoli a nunčáky, které se podařilo zajistit u pachatelů. Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Jak zdůraznil, gang byl odhalen díky analytické práci. „Pečlivě jsme vyhodnocovali všechny stopy zajištěné na místech činů i další informace," řekl s tím, že policistům bylo brzy jasné, že zločiny má na svědomí jedna skupina.

„Přijali jsme bezpečnostní opatření, která spočívala nejen ve střežení vytipovaných čerpacích stanic, ale také v zahuštění vytipovaných prostorů policejními silami včetně zásahové jednotky," dodal.

ARMÉN

Do posledního přepadení byl podle obžaloby zapleten i Armén žijící v Ostravě, který vše údajně naplánoval. Ve své výpovědi to nedlouho po svém zadržení uvedl hlavní obžalovaný – Václav Kříž. Cizinec se měl objevit na scéně ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že jedna z dříve přepadených stanic patří jeho známému. Po lupičích chtěl, aby peníze vrátili. Navrhl jim přepadnout jinou benzinku. Prý jim dokonce vybral i objekt. Současně pohrozil, že pokud peníze neseženou, má připravenu lopatu na vykopání hrobů. Armén i jeho obhájce něco takového důrazně odmítli.

Jejich slova při pondělním hlavním líčení podpořil i Kříž. Prohlásil, že první výpověď, v níž Arménce usvědčoval, učinil pod nátlakem policie. Ve stresu ji pak zopakoval i před obhájci.

Ve skutečnosti měl vše zorganizovat jeden ze spoluobžalovaných, kterého den před loupeží navštívili policisté. Od něj se dozvěděli kontakty na další členy skupiny. Kříž také naznačil, že poslední přepadení se již odehrálo pod dohledem policie. Dotyčný prý všechny obvolal a řekl jim, aby „udělali" uvedenou čerpací stanici. Zde již na ně čekala zásahová jednotka, která je krátce po činu zadržela.

Celková škoda byla vyčíslena na pětasedmdesát tisíc korun. Obžalovaným hrozí pět až dvanáct let vězení. Obsluha poslední přepadené stanice totiž utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, která je kvalifikována jako těžké ublížení na zdraví. To znamená i přísnější trestní sazbu. Žena trpí úzkostmi, bojí se vycházet mezi lidi, má i další psychické potíže.

Hlavní líčení je plánováno do konce týdne.

MÍSTA ČINŮ Herna Kajot Intacto v Ostravě-Porubě, čerpací stanici Chemis Engine, a. s., v Ostravě-Krásném Poli, čerpací stanice Benzina v Ostravě-Pustkovci, čerpací stanici Euro Oil v Ostravě-Nové Bělé a čerpací stanici Pap Oil v Ostravě-Zábřehu.