Lyžařský areál Skalka ve Vřesině u Ostravy málem vyhodil do vzduchu dvacetiletý muž z Ostravska. Vše nasvědčuje tomu, že chtěl použít propanbutanové láhve. V poslední chvíli zasáhl rolbař, který mladíka zpacifikoval a předal přivolaným policistům. Pyroman měl v sobě dvě a půl promile alkoholu. Po vystřízlivění uvedl, že své chování nedokáže vysvětlit.

Nezvyklý požár

Drama se odehrálo během uplynulého víkendu. Vše začalo kolem třiadvacáté hodiny nezvyklým požárem u lesíka zhruba 150 metrů od správní budovy areálu. „Zrovna jsem upravoval sjezdovku. Vtom jsem si všiml, že tam něco hoří. Původně jsem si myslel, že tam bezdomovci opalují kabely," řekl Deníku rolbař, který požádal o zachování anonymity.

Když dorazil k plamenům, naskytl se mu pohled na dvě hořící propanbutanové láhve. „Blíže se k nim nedalo přistoupit. Byly proti sobě a plameny se navzájem ohřívaly. Zavolal jsem hasičům, co mám dělat. Operátorka mi řekla, abych šel od toho raději pryč. Za chvilku přijeli hasiči a policisté. Bylo to opravdu rychlé," doplnil rolbař.

„Na místě jsme měli dvě jednotky. Obě láhve jsme nechali kontrolovaně vyhořet," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Druhé dějství

Po odjezdu záchranných složek rolbař pokračoval v práci. „Ještě jsem tam něco dělal. Ale neměl jsem moc příjemný pocit. Kdo by taky měl, že? Každému šramotu jsem věnoval pozornost. Pak jsem zaslechl divné zvuky od budovy. Šel jsem se tam podívat. Všiml jsem si člověka, který vytahoval ven propanbutanovou láhev. Dal ji asi dva až tři metry od budovy. Šel jsem opatrně za ním, aby si mě nevšiml. Když chtěl vzít další lahev, okřikl jsem ho, co tam dělá. Začal mít všelijaké řeči. Sáhl jsem po telefonu a vytočil tísňovou linku. Když si toho ten muž všiml, skočil po mně a praštil mě. Ztratil jsem rovnováhu a už jsme byli v sobě. Pak mi vyrazil telefon z ruky. Věděl jsem, že je hovor spojený, tak jsem křičel, aby hned poslali hlídku," vzpomínal rolbař, který po chvíli nad útočníkem získal převahu a dokázal ho zadržet až do příjezdu policistů.

„Musím je pochválit, byli na místě opravdu během okamžiku," dodal rolbař s tím, že první propanbutanová láhev již měla uvolněný ventil. „Zřejmě to chtěl udělat i s tou další. Kdyby je zapálil, mohl být z toho hodně velký problém. Minimálně hrozil požár, a to už nemluvím o případném výbuchu," vzpomínal rolbař, který si z potyčky odnesl naštípnutou kost na ruce.

Podle správce areálu Martina Friedricha prokázal rolbař notnou dávku odvahy. „Zachoval se opravdu statečně," řekl Friedrich.

Dvě a půl promile

Případem se zabývá policie.

„Prověřujeme okolnosti skutku, kdy došlo ke krádeži propanbutanových láhví v jednom z areálů ve Vřesině. Policisty přivolal svědek. Hlídka omezila na osobní svobodě dvacetiletého podezřelého muže. Orientační dechová zkouška u něj byla pozitivní, vykázala hodnotu přesahující dvě a půl promile alkoholu. Výslech bylo možno konat v době, kdy mladík nebyl ovlivněn alkoholem. Své jednání odůvodnit nedokázal, přičítal je účinkům alkoholu," uvedla mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková s tím, že případ je v současné době kvalifikován jako přestupek. To se však může změnit.

„Nevylučujeme změnu právní kvalifikace," naznačila možný posun Gabriela Holčáková.