Oběť v poslední chvíli zachránila policejní hlídka, která projížděla kolem. Pokud by ochránci zákona nezasáhli, mohl mít útok tragické následky. Tohle je ve stručnosti verze obžaloby v případu, kterým se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ostravě. Jaroslav H. je obžalován z pokusu o vraždu. Hrozí mu deset až osmnáct let vězení.

Drama se odehrálo 25. prosince loňského roku. Muž mající v sobě přes jedno promile alkoholu přijel ve večerních hodinách autem k čerpací stanici, kde jeho bývalá přítelkyně pracovala.

Podle obžaloby počkal na chvíli, kdy vyšla z objektu, zamkla vchod a otočila se ke svému automobilu. V té chvíli se k ní rozběhl a zezadu ji napadl. Vše se odehrálo před kamerami střežícími benzinku.

„Se záměrem ji usmrtit se k ní rozběhl a snažil se ji opakovaně a razantně kusem špalku zasadit údery do hlavy a současně ji postrkával ke kontejneru,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský s tím, že muž někdejší přítelkyni povalil na zem, klekl si na ni a snažil se ji špalkem udeřit do hlavy. Během útoku údajně vykřikoval, že ji zabije. Vše se naštěstí obešlo bez vážnějších fyzických zranění.

„A to jen díky urputné obraně poškozené a včasného zásahu policejní hlídky,“ konstatoval Legerský. Žena má však psychické problémy. „Je ve špatném psychickém stavu. Je v péči psychiatra, ke kterému stále ambulantně dochází,“ prohlásil její právní zástupce.

PRÝ SPADL

Muž se během první výpovědi na policii k útoku v podstatě přiznal, odmítl však, že by chtěl expřítelkyni ublížit. Později prohlásil, že šlo jen o podivnou shodu okolností. Když projížděl kolem benzinky, rozhodl se, že si se ženou promluví a definitivně uzavřou jejich rozchod. Při vystoupení klopýtl o špalek a vzal ho do ruky.

„Udělal jsem to ze zvyku. Chtěl jsem ho uklidit, dělám to i na zahradě,“ prohlásil. Poté se vydal za ženou vycházející z objektu. Vzápětí ale zakopl o obrubník a se dřevem v ruce spadl na expřítelkyni. Během pádu ji podle svých slov třikrát udeřil. Poprvé prý náhodně, dvakrát úmyslně. „Ale nevím, proč jsem to udělal, nedokážu to vysvětlit. Byl to zkrat,“ řekl Jaroslav H.

Ilustrační foto.
Po střetu se srnou skončili motorkáři v nemocnici