Tragédie se odehrála v květnu 1998 v Ostravě. Na podzim 1999 mu Krajský soud vyměřil výjimečný dvacetiletý trest, který mu však odvolací Vrchní soud v Olomouci v prosinci téhož roku snížil na patnáct let s tím, že nebyly splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu.

Počátkem roku 2013 byl Vladislav K. podmíněně propuštěn na svobodu. Soud mu stanovil zkušební dobu do roku 2019. Muž ji nerespektoval a nyní se proto znovu dostal na lavici obžalovaných.

Krajský soud v Ostravě jej tento týden poslal na dva roky do vězení za nebezpečné vyhrožování. Vladislav K. ale za mřížemi stráví nejen výše zmíněné dva roky. Bude si totiž muset odpykat i zbývající část trestu za vraždu. Nebezpečného vyhrožování se totiž dopustil ve zkušební lhůtě.

Do nového konfliktu se zákonem se dostal v letech 2015 a 2016. Podle žaloby napadl svou novou manželku, která se s ním později po krátkém soužití rozvedla. Údajně jí vyčítal rozchod, pronásledoval ji, také ji měl napadnout. Zabitím vyhrožoval i jejímu příteli, na kterého dokonce vytáhl nůž.

Okresní soud v Ostravě jej za to poslal na dva roky do vězení. Trest nyní potvrdil odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. Verdikt je tak pravomocný.

Služební pes MAX si na své konto připsal další úspěch.
Max našel zdrogovaného řidiče pod plastovou vaničkou

NÁSILNÍK

Násilí vůči ženám není Vladislavu K. cizí. Agresivní chování sehrálo významnou roli i v tragickém případu z května 1998. Tehdy nejprve napadl svou první manželku, s níž měl dvě děti. V osudný den hlídal nemocnou čtyřletou dceru. Když se žena vrátila domu, našla dítě samotné a s vysokou horečkou. Vladislav K. přišel až večer, navíc opilý. Místo omluvy začal ženě nadávat, poté rozbil skleněnou výplň dveří a manželku pronásledoval s velkým střepem v ruce. Ve strachu vyběhla ven, kde ji od napadení ochránili sousedé. Vladislav K. se vrátil do domu se slovy, že udělá pořádek. Události pak nabraly hrůzný spád. Z bytu začal pronikat kouř a nelidský křik. Jak se později ukázalo, byl to nářek hořícího dítěte.

Vladislav K. nejprve tvrdil, že k zapálení dcery došlo náhodou, když si benzinem čistil oblečení, později vyrukoval s verzí, že se chtěl upálit sám a plameny nešťastnou náhodou přeskočily na dceru. Soud mu neuvěřil.

SLZY V OČÍCH

Předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha, který Vladislavu K. v roce 1999 uložil dvacetiletý trest, na hrůznou událost vzpomíná dodnes.

„Na ten případ se nedá zapomenout. Šlo o malé dítě… Vybavil se mi například okamžik, kdy jako svědci vypovídali u soudu sousedé z domu. Když popisovali, jaký křik slyšeli zpoza dveří, kde se vše odehrálo, měli slzy na krajíčku,“ řekl Deníku Miroslav Mucha.

David Grebeň (vlevo) a Michael Koždoň ani na chvíli nezaváhali a pustili se do hašení požáru.
Tragický požár: dva mrtví i hrdinství mužů