Před soudem stanul i propagátor naturismu u nás Ivo Žurek, který by rád uspořádal naturistickou olympiádu. Částečnou inspiraci hledal v antickém Řecku. „Je to můj velký sen. Mám už prakticky hotovou i webovou stránku. Na ní například popisuji, jak se sportovalo za antického Řecka. Leží to tam dva až tři roky," řekl Deníku Žurek s tím, že co se týká sportovních disciplín, určitě by byly pestřejší než v antickém Řecku. „Chci něco současného, moderního, zábavného a soutěžního," uvedl Žurek.

Jak by se akce jmenovala, zatím neví. „Možná naturiáda, uvidíme," dodal Žurek, který ale zdůraznil, že jde o běh na dlouhou trať.

„Není to jen o tom, někde něco uspořádat. Je to o sponzorech a financování," vysvětlil Žurek.

Nedorozumění

Probíhající soud i celé předchozí vyšetřování považuje Žurek za nedorozumění a nepochopení. Podle něj se policisté zpočátku domnívali, že rozbili pornografickou síť. „Objevili nějaké fotky, a tak se toho před třemi roky chytili. Jsem nařčen ze sexuálního nátlaku. To je absurdita. Nikdo nebyl k ničemu nucen," řekl Žurek.

Děti na prodej?

Podle státního zástupce organizátoři v letech 2009 a 2010 pořádali naturistická setkání na různých místech republiky, zejména v Moravskoslezském kraji. Zaměřili se především na sociálně slabší rodiny. Rodičům, kteří přivedli své děti, údajně dávali peníze, hradili jim vstupy do bazénů, rekreačních zařízení a wellness centrem, a platili za ně i ubytování. Mezi obžalovanými jsou i rodiče, kteří si nechali zaplatit za svou účast a svlečení dětí.

Setkání

Na začátku pořadatelé připravili různé hry, soutěže, cvičení. Pak přesvědčili děti, aby se vysvlékly do naha. „Využili jejich nízkého věku, duševní nevyspělosti a přítomnosti jejich rodičů či doprovodu, aby se dobrovolně a bez odporu společně s dospělými osobami vysvlékly do naha," řekl žalobce.

Samotné fotografie a videa pořídila trojice Poláků, která je souzena ve své vlasti. Cizinci záběry odeslali do USA, kde se objevily na placených serverech.

Podle Žurka šlo o nezávadné naturistické stránky, které nejsou v USA zakázány. „A je to puritánská země," zdůraznil Žurek.

Přesto by znovu do spolupráce s Poláky nešel. „Stalo se to před několika roky. Dnes bych byl určitě obezřetnější," prohlásil Žurek s tím, že tehdy dělal vše z nadšení, ve svém volném čase a téměř bez jakékoliv podpory.

Nabídka

„A pak přišel někdo a řekl: Děláte perfektní naturistické akce a lidem se to líbí. My vám pomůžeme. Uhradíme nájmy a záležitosti spojené s uspořádáním akce," vzpomínal na setkání s Poláky Žurek, podle kterého v současné době peníze a konání naturistických akcí zajišťuje zcela jiným způsobem.

„Spíše jezdím po wellnessech a snažím se sehnat inzerenty," řekl Žurek, který věří, že jej krajský soud osvobodí.

Obnažování

„Pokud tohle, tedy obnažování, bude stanovené jako sexuální nátlak, tak prakticky všichni rodiče, kteří chodí s dětmi na nudistické pláže, jsou v tom taky a dělají trestnou činnost. Pokud se někdo obnaží, tak to bude sexuální nátlak?" uvedl Žurek, který jako další příklad zmínil sauny. „Kdo má v sauně škrtnuté plavky, že se tam nesmí v plavkách, tak násilně obnažuje lidi? Já to všechno vidím jako nedorozumění a omyl vyšetřovacích orgánů. Mám čisté svědomí," uzavřel Žurek.

Hlavní líčení je plánováno do pátku. Některým aktérům hrozí až dvanáct let vězení.

Více zde: „Svlékněte se a pojďte si hrát," říkali dětem. Pak je začali natáčet