Formou inzerátů nabízel výhodnou práci z domu. Po zájemcích požadoval vstupní poplatek v řádech stovek korun. Celkově získal šest milionů korun, ať již formou uhrazených poplatků nebo podílu ze speciálně zřízených telefonních linek, na které bylo možné posílat textové zprávy. Vinček takto podnikal v období 2009 až 2015.

Zdroj: Deník/Jaroslav PerdochNEVYPOVÍDAL

Ve středu po zahájení hlavního líčení využil svého práva a odmítl vypovídat. Soudce proto přečetl jeho dřívější výpověď. V ní Vinček odmítl, že by porušil zákon. „Nepovažuji se za podvodníka. Nejsem si vědom, že bych prováděl trestnou činnost," sdělil Vinček, který dále uvedl, že před několika lety sám reagoval na nabídku týkající se propagace a nabídek služeb. Později v těchto aktivitách pokračoval a snažil se vytvořit vlastní síť spolupracovníků.

NESTANDARDNÍ POSTUP

Vyšetřování bylo velmi komplikované a vyžádalo se nestandardní postup. „Způsob prověřování a vyšetřování byl poměrně komplikovaný, ale ve velmi efektivní spolupráci s policií se vše podařilo během relativně krátké doby vyřešit," uvedla žalobkyně Brigita Bilíková. Policistům pomohlo to, že lidé, kteří na inzerát reagovali, museli při registraci do programu uvést jako kód své telefonní číslo. Díky tomu mohli policisté vytvořit jejich databázi.

„Trvalo by nesmírně dlouho, než by policie všechny vyslechla. Proto jsme se po dohodě se státním zastupitelstvím rozhodli vytvořit takzvané policejní call centrum a všechny poškozené obvolat," popsal nově použitou metodu ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Zhruba dvacet policistů pracujících ve dvou směnách během několika měsíců všechny obvolali. „Zjišťovali, zda lidé nějakou práci dostali. V podstatě všichni, kteří byli kontaktováni, řekli, že žádnou práci nedostali. Vše spočívali pouze v nabídce dalšího rozšiřování," dodala žalobkyně.

CO BYLO V INZERÁTU

Inzeráty slibovaly jednoduchou práci pro každého, například plnění obálek. Za každou Vinček sliboval až třicet korun.

„Zde se nachází vaše šance vydělat si zítra extra peníze prací, prováděnou doma tím, že se stanete aktivním účastníkem naší úspěšné zásilkové činnosti. Není vyžadována žádná speciální zručnost. Náš program pro odesílatele domovních zásilek je navržen speciálně pro lidi s malou nebo žádnou obchodní zkušeností a poskytuje instrukce krok za krokem. Není nutné, abyste opouštěli své současné zaměstnání," stálo mimo jiné v inzerátu, který obsahoval i požadavek na zaslání jednorázového poplatku ve výši 660 korun. Muž za uvedené období získal nejméně šest milionů korun, za které si mimo jiné koupil pět bytů.

Hlavní líčení je naplánováno do pátku. Vinčekovi v případě uznání viny hrozí pět až deset let vězení.