Zákon v paragrafech pojednávajících o odchodném a výsluhách uvádí, že nárok nevzniká tomu, proti komu je vedeno trestní řízení pro úmyslný trestný čin, za který je následně odsouzen. Nic na tom nemění ani skutečnost, že všichni dozorci v pondělí sami požádali o propuštění ze služebního poměru. Situaci by mohl zvrátit jen následný osvobozující soudní verdikt

Čtveřice na odchodném přišla o desítky tisíc korun. Co se týká výsluhy, nárok na ni vzniká až po patnáctileté službě. Tuto podmínku splňuje pouze jediný z dozorců. Peníze ale zřejmě nezíská. „Výsluha je mu pozastavena do doby, než bude vše vyřešeno. Pokud bude pravomocně odsouzen, tak nemá nárok na žádnou výsluhu," řekla Nývltová.

Vězeňské dozorce během uplynulého víkendu zatkli příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů. Bachaři byli zapleteni do kšeftování s mědí, která se ve výrobním areálu káznice v Ostravě-Heřmanicích třídí z dovezeného odpadu. Muži cenný kov vyváželi a s dalšími lidmi prodávali ve sběrnách. Získat mohli až několik milionů korun. S dozorci bylo obviněno dalších sedm civilních osob. Některým ze stíhaných hrozí až osm let vězení. 



POKUD VÁS COKOLIV ZAJÍMÁ V SOUVISLOSTI S DĚNÍM V OSTRAVĚ A OKOLÍ, NAPIŠTE NÁM SVŮJ DOTAZ. RÁDI SE ZEPTÁME ODBORNÍKŮ A ZODPOVĚDNÝCH OSOB ZA VÁS.

Své dotazy nám můžete do redakce doručit prostřednictvím formuláře v horní části webových stránek, naší stránky na Facebooku nebo zasílat na redakční e-mail redakce.moravskoslezsky@denik.cz.