Řádová sestra Faustýna z Mobilního hospice Ondrášek (MHO) neměla dnes ráno daleko ke kletbám. Jeden z vozů, jimiž jezdívají pečovat o nevyléčitelně nemocné a umírající, objevila bez pravých kol!

„Večer zůstalo auto v našem uzavřeném areálu v Gurťjevově ulici v Zábřehu. To bylo v pořádku. V osm ráno si Faustýna všimla, že stojí nějak nakřivo. Na pravé straně jsou kola pryč," líčila ředitelka MHO Bronislava Husovská se zjevným opovržením pachateli.

„Ti zloději totiž ublížili lidem – ať dospělým nebo dětem - kteří jsou na tom nejhůř, a čekají na nás. Ano, i tou škodovkou, které ukradli kola, se za nimi kolegyně chystaly. Mohli si alespoň přečíst z loga na karoserii, komu škodí," nechala se slyšet ředitelka hospice.
Ten umístil zprávu o sprosté krádeži na sociální sítě, čímž se hned zvedla vlna nevole … a solidarity.

„Lidé slibují pomoc. Nabízejí, že zapůjčí kola, než se situace vyřeší a pojišťovna je proplatí. Ozvali se z jednoho pneuservisu, že by přijeli a hned nám náhradní kola namontovali. Další chtějí posílat peníze," popsala Husovská.

A právě mobilita je podle ní to, co Ondrášek charakterizuje – jeho zdravotní sestřičky, sociální pracovnice či fyzioterapeutky jezdí k pacientům přímo domů.

„V péči máme pětadvacet lidí ve věku od dvou od osmdesáti let. Denně jich navštívíme okolo deseti. Díky tomu, že jsou dovolené, nebyly všechny naše auta ve službě, tak jsme místo toho bez kol využili náhradní," upřesnila ředitelka.

Ondrášek tak zažil po přesídlení z Dubiny do Zábřehu už druhou zkušenost se zloději. V prvním případě rozbili okénko u auta, ale svědci je vyrušili. Tentokrát si zloději vybrali Škodu Fabia, kterou půjčila Nadace Ivany Zemanové a MHO ho osobně předala žena prezidenta ČR.