„Policisté byli prostřednictvím tísňové linky přivoláni na pomoc v noci. Hlídka na místo vyrazila okamžitě a slyšela z domu volání o pomoc. Uvnitř našla plačící ženu a agresivního muže, který nereagoval na výzvy policistů. Handicapovaná ohrožená žena sdělila policistům, že ji manžel několikrát uhodil. Na tváři poškozené policisté registrovali krevní podlitinu. K ošetření ženy proto přivolali záchranáře. Orientační dechová zkouška prokázala u muže hodnotu zhruba 3,2 promile alkoholu, byl převezen k vystřízlivění,“ popsala událost ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

K řešení události pak byla povolána už zmíněná policistka z týmu, který se specializuje na problematiku vykázání. Vulgární útoky vůči postižené se měly střídat s fyzickým násilím. „Ke konfliktům mělo docházet opakovaně, a byla tak důvodná obava, že násilnická osoba bude v protiprávním jednání pokračovat. Muž byl přitom vykázán opakovaně, v tomto případě zhruba po dvou letech. Naposledy to bylo v roce 2010. Okolnosti současného protiprávního jednání prověřují ostravští policisté,“ doplnila ostravská policejní mluvčí.

Ostravští policisté se zmíněnou problematikou zabývají už od roku 1999, byl také ustaven unikátní tým pořádkové policie (jediný v zemi). Tito specialisté podle Gabriely Holčákové poskytují také poradenskou pomoc ve dvou poradenských místech (obvodní oddělení policie Ostrava-střed a obvodní oddělení policie Poruba).

Počet vykázaných osob v Ostravě od roku 2007.

2007 – 47

2008 – 35

2009 – 28

2010 – 42

2011 – 48 (dosud rekordní počet)

2012 (do 15. dubna) – 11 násilnických osob.

Podle policistů zabývajících se vykázáním agresivních osob z obydlí lze vysledovat určité obecné trendy. „Jednak se zvyšují počty lidí vykázaných kvůli své agresivitě z obydlí, jednak vzrůstá, počet ohrožených seniorů, ale i počet dětí žijících v rodinách, kde dochází k těmto incidentům.

Právě zákrok policistů v rodinách v souvislosti s domácím násilím hodnotí odborníci jako pro děti zvlášť traumatizující situaci. „Nicméně často jsou to právě policisté, kteří v krizové situaci zamezí akutnímu ohrožení zdraví i života ze strany násilnické osoby. Navíc je dítě mnohdy nejen svědkem domácího násilí, ale samotnou obětí.

Stanoviska odborníků potvrdila nutnost nových postupů ostravské policejní praxe při práci s dětskými svědky či oběťmi. A to nejen užití hraček, ale v roce 2011 vznikla dokonce celá nová dětská edice Místo bezpečí? Domov!!!, sestávající z řady tiskovin – pexes, omalovánek, stolních her.

Policisté v krizových situacích mluví s vystrašenými dětmi, traumatizovanými například pohledem na zraněnou, krvácející matku, případně dětmi traumatizovanými nočním útěkem z domova, místa aktuálního ohrožení, ale také prostoru, kde zůstaly všechny jeho věci. Svou roli může sehrát i faktor strachu z uniformy a dětské reakce na přítomnost policisty,“ dodala ostravská policejní mluvčí.