Mezi oblíbené patří nedávný počin mladého muže, jenž vyrukoval s bajkou o brutálním lupiči, který jej přepadl a odjel jeho vozidlem. Jak se po několika hodinách ukázalo, vše si vymyslel. V opilosti zapomněl, kde zaparkoval, a tak jej nenapadlo nic lepšího než oznámit přepadení.

V první fázi vše vypadalo věrohodně. V policejní služebně se nad ránem objevil muž se zakrváceným obličejem. Oznámil, že se stal obětí zločinu. Na parkovišti před restaurací v Ostravě prý na něj někdo zaútočil. Dotyčný mu zasadil silnou ránu, po které se poroučel k zemi a při pádu se zranil v obličeji. Pachatel mu poté ukradl doklady a klíčky od vozu Škoda Octavia, do něhož nasedl a odjel. Při líčení podrobností se však údajná oběť začala do příběhu zamotávat…

Pátrání

„Policisté po autě okamžitě vyhlásili pátrání, a to i přesto, že mužova výpověď budila jisté pochybnosti. Tvrzení obsahovalo množství nesrovnalostí a navzájem si odporujících faktů," řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že majitel vozu měl v krvi přes dvě promile alkoholu. Zmatená výpověď tak mohla být zapříčiněna opilostí, navíc k přepadení lidí zmožených alkoholem v nočních a časných ranních hodinách občas skutečně dochází.

Pátrání po automobilu i pachateli však ještě téhož dne mohli zrušit. Údajně přepadený muž je totiž odpoledne znovu navštívil a kajícně přiznal, že nemluvil pravdu.

„Kriminalistům řekl, že si celou událost vymyslel, neboť nemohl najít svůj vůz. I zranění si způsobil sám, a to pádem, když byl ovlivněn alkoholem. Svůj vůz pak našel při ranní cestě ze služebny domů, a to na místě, kde běžně neparkuje. Později našel i doklady k vozu. Vzhledem k faktu, že ke skutku nedošlo, nezbývá než věc odložit," uzavřela Holčáková.

Výmysly

Tentokrát vyšla pravda záhy najevo, jindy však policisté i několik týdnů pátrají po domnělých pachatelích. Například mladý muž z Ostravy před časem nahlásil, že jej za bílého dne s nožem v ruce přepadla pětičlenná osádka vozidla Škoda.

Údajně mu vzala desetitisícovou tržbu. Vše líčil věrohodně, uvedl i popis pachatelů. Dokonce se zhroutil a musel být převezen na psychiatrické oddělení. Nakonec se ale ukázalo, že lhal. Peníze si nechal, aby mohl vyrovnat část dluhů u finančních institucí.

Jindy policisté pátrali po údajných falešných policistech, kteří měli přepadnout důchodce z Ostravy. Oznámil, že ho navštívili dva muži a jedna žena, kteří se představili jako policisté.

Prý ho donutili si kleknout, poté jej prohledali a vzali vkladní knížku s více než sto tisíci korunami. Nakonec vyšlo najevo, že vkladní knížku někde ztratil. Naštěstí skončila v rukou poctivého nálezce, který ji odevzdal.