Ne ve všech regionech je ale situace stejná. Například Moravskoslezský kraj si v poctivosti stojí poměrně dobře. Vyplývá to z údajů Allianz pojišťovny. „Zatímco ve většině krajů se podvodníci činili, v Moravskoslezském kraji podvody poklesly o polovinu," konstatoval mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Lidé v našem regionu chtěli pojišťovnu připravit o čtrnáct milionů korun. O rok dříve částka činila bezmála osmadvacet milionů korun.

Ani podle statistických údajů České pojišťovny si Moravskoslezský kraj nevede špatně. Pokusy o podvody se po oba roky pohybovaly na úrovni 21,5 milionu korun.

„Podvodná činnost jde napříč národy, pohlavími i profesemi. Našim detektivům se každoročně daří odhalovat více podvodů, přestože za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, při způsobené velké škodě dokonce až deset let," uvedl ředitel právního oddělení a vyšetřování pojistných podvodů Allianz pojišťovny Ludvík Bohman.

Nejvíce se podvádí v autopojištění, v poslední době se vychytralci zaměřují také na úrazové pojištění.

„Dělají to s nadějí, že je pro pojišťovnu složité takový pojistný podvod prokázat. Opak je ale pravda, naši zkušení detektivové si i s takovými případy poradí," sdělil ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl a dodal: „V úrazovém pojištění se v praxi nejčastěji setkáváme s případy, kdy se lidé snaží co nejvíce prodloužit dobu svého léčení, a tím neoprávněně získat od pojišťovny vyšší pojistné plnění. Už takové jednání je však pokusem o pojistný podvod."