„Před druhou noční hodinou spatřila hlídka městské policie v Ostravě-Hrabůvce osobní motorové vozidlo tovární značky Fiat, které jelo stejným směrem jako služební vozidlo strážníků, ale velmi pomalu. Najednou prudce zrychlilo a zabočilo do vedlejší ulice, kde opět zrychlovalo a po dalším odbočení zastavilo před areálem střední školy," uvedla Jana Urbaníková z ostravské městské policie.

Když strážníci k vozidlu přijeli, řidič vystoupil a dal se na útěk.

Zmatený cizinec

Na výzvu ochránců zákona se po chvíli zastavil a vrátil se k autu. „Poté nesrozumitelně hovořil ke strážníkům polským jazykem, zmatečně gestikuloval, a tak nebylo možné žádat jej o prokázání totožnosti, ani se domluvit," dodala Urbaníková s tím, že muž později otevřel kufr svého vozidla, ze kterého vytáhl bundu, aby se oblékl. Jeden ze strážníků si všiml, že v kufru pod bundou se nachází předmět připomínající katalyzátor motorového vozidla.

„Ve vozidle se nacházeli ještě další dva muži (27 a 28 let), kteří strážníky zaujali silně znečištěným oděvem. Strážníci si všimli i různého nářadí. Ve vozidle byly kleště různých velikostí, nebo akumulátorová vrtačka. Na místo byla přivolána Policie ČR, která si vozidlo i muže," uzavřela Urbaníková.

Shodou okolností v minulých dnech policisté v Moravskoslezském kraji řešili několik krádeží katalyzátorů. Zmizely například na Havířovsku a Karvinsku. Zda případy spolu souvisejí, ukáže další vyšetřování.

Zloději se při krádežích katalyzátorů zaměřují především na vozidla s vyšším podvozkem, pod které se snáze dostanou a část výfukového potrubí s katalyzátorem odřežou. Škody se v závislosti na typu vozidla pohybují i v desetitisí­cových částkách.

Dopaden v Ostravě

Podobné případy řeší policisté prakticky v celé republice. Například vloni na podzim se v Ostravě podařilo zadržet Litevce, který se na zlodějské výpravy vydával do několika krajů. „Spadeno" na něj měli jihomoravští policisté, kteří šli několik měsíců po jeho stopě. Ochránci zákona jej krátce po činu dopadli v moravskoslezské metropoli.

„K odřezání katalyzátorů pilkou zkušenému zloději stačilo jen několik minut a za jedinou noc se takto zmocnil hned několika kousků," popsala úspěšně ukončený případ mluvčí jihomoravských policistů.

Pachatel úlovky vždy okamžitě prodal a přišel si tak na nejméně sto tisíc korun. Škoda ale bude zřejmě ještě vyšší. „Je pravděpodobné, že kriminalisté trestní stíhání cizince vedené pro přečin krádeže ještě rozšíří o další případy," podotkla mluvčí.

Litevci teď hrozí až pět let ve vězení. Na verdikt soudu si počká ve vazbě. „Jedná se o zkušeného recidivistu, který se kradl v několika státech Evropy a po měsících působení v jedné zemi se přesunul do jiné," popsala jeho kriminální minulost mluvčí.