Ochránkyně zákona působící na oddělení v Ostravě-Porubě podle obžaloby tajně pořídila fotografie spisu, ve kterém jako podezřelý figuroval její dvacetiletý syn.

Informace mu předala a on poté zavolal svědkům. Měl jim vyhrožovat, za což je nyní stíhán.

Nitková se přiznala, že svým mobilním telefonem skutečně ofotila několik stránek spisu. Prý se tak stalo poté, co se od svého kolegy dozvěděla, že její syn má problémy ohledně majetkového deliktu. Tímto způsobem se chtěla jako matka dozvědět podrobnosti. Pořízení fotografií zvolila proto, že v danou chvíli neměla na čtení spisu čas.

ČTĚTE TAKÉ: Řídil opilý. Martin Štěpánek se ve vedení města drží „zuby nehty"

„Vím, že jsem to dělat neměla. Nedá se to vrátit. Od počátku jsem chybu přiznala,“ vypověděla policistka, která zdůraznila, že rozhodně nechtěla krýt synovy prohřešky a informace ze spisu mu neposkytla.

Důkazy však podle soudu hovoří o opaku. „Je to velmi závažná věc. Soud chápe obžalovanou z lidského hlediska, ale ne z profesionálního hlediska. Bylo to neprofesionální a protizákonné,“ řekla při zdůvodnění rozsudku samosoudkyně.

Jedním z důkazů proti policistce jsou podle obžaloby výpovědi lidí, kteří slyšeli synův telefonát se ženou svědčící proti němu. Dotyčná si totiž hovor dala na hlasitý odposlech. Muž jí nadával a vyhrožoval. Údajně prohlásil, že mu matka řekla o fotografiích ze spisu i to, co na nich bylo. Řekl také, že se svědci mají na co těšit.

Policistka byla uznána vinnou ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Hrozilo jí až pět let vězení. Soud nakonec dospěl k závěru, že dostačující je podmíněný čtrnáctiměsíční trest s odkladem na zkušební lhůtu šestnácti měsíců. Nitková také dostala dvouletý zákaz práce u policie.

Verdikt není pravomocný. Obžalovaná se na místě odvolala, státní zástupce si nechal lhůtu k vyjádření. Konečné slovo bude mít odvolací Krajský soud v Ostravě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Premiéra akustické zbraně v Opavě. Šéf policie: Odvedli jsme excelentní práci!

Opravy mostů v Ostravě pokračují. Plzeňská bude půl roku bez tramvají

Legendární Eva Romanová o Ostravě: Bylo to absolutně fantastické!