Kvůli vztahu se svou matkou, který řešil Martin Dluhoš i tak, že žena za posledních jedenáct měsíců pětkrát policii oznámila fyzické napadení ze strany syna a v jednom případě musela kvůli zranění hlavy dokonce vyhledat lékaře, odstoupil z kandidátky do obvodního zastupitelstva. V pondělí se problémem zabýval městský výkonný výbor ostravské sociální demokracie. Po jednání jeho členem Dluhoš ale zůstal.

„Je to složitá záležitost, ke které nemám dost informací. Pan Dluhoš se sám přihlásil o slovo a situaci vysvětlil ze svého pohledu. Chce vztahy v rodině urovnat a očistit svoje jméno. Jeho rozhodnutí jsme akceptovali,“ uvedl vicehejtman a předseda ostravských sociálních demokratů Miroslav Novák. Potvrdil, že Dluhoš zůstává členem městského výboru strany, nepřerušil, ani nezrušil své členství v ČSSD. Novák neuvedl termín, do kterého by měl Dluhoš uvést věci do pořádku, předpokládá, že to bude v co nejkratší době. „V listopadu se bude volit nový výkonný výbor ostravské ČSSD, takže nejpozději tady se rozhodne, jak dál,“ konstatoval Novák.

Martin Dluhoš minulý týden Deníku jen potvrdil své odstoupení z kandidátky, řekl, že se tak rozhodl z osobních důvodů, a odmítl situaci jakkoliv komentovat. Včera nezvedl mobilní telefon.

Předseda ČSSD v Moravské Ostravě a Přívozu a místostarosta obvodu Jiří Havlíček, který minulý týden Dluhošovu rezignaci přijímal, tehdy uvedl: „Nevím samozřejmě přesně, co se tam stalo, ale přál bych si, aby maminku požádal o odpuštění a vztahy se urovnaly.“

>> POZNÁMKA MARTINA PLEVY

„Viktor Dluhoš čistič“ aneb Příliš drsný inspektor pořádku

Martin Dluhoš se stal před dvěma lety inspektorem pořádku v centrálním ostravském obvodu. Dostal za úkol dohlížet na to, aby bylo v srdci krajské metropole čisto. Nechci rozebírat, do jaké míry se mu to podařilo. Otázka spíše je, zda ho tehdy k této práci přivedlo to, že patřil mezi mladé sociální demokraty, kteří se v Ostravě poslední dobou nebývale derou ke korytům na radnicích, nebo ho už tehdy provázela pověst takzvaného Viktora Čističe, který si nikdy nebere servítky, a s případnými bordeláři si tak rázně poradí.

Ani jedno, ani druhé přitom nejsou věci, které by se daly považovat za nějaké plusy. Varovný signál ukazující na pokřivený Dluhošův charakter je navíc ten, že jeho agresivita došla tak daleko, že „pořádek“ dělal i se svou maminkou, kterou údajně několikrát zbil tak, že se dokonce musela nechat ošetřit u lékaře. Co dalšího může spáchat člověk, který se bez skrupulí odváží opakovaně vztáhnout ruku na člověka, který mu dal to nejcennější – život?

Sociální demokraté se od něj po aféře, na kterou Deník upozornil v závěru minulého týdne, chtěli distancovat. Nakonec ho však kupodivu po jeho jistě srdceryvné obhajobě ponechali ve svých řadách i ve významných funkcích. Vyškrtnout se Dluhoš nechal jen z volitelného místa na kandidátce v Moravské Ostravě a Přívozu pro blížící se komunální volby.

Voliči ale určitě budou přemýšlet, jestli dají hlas straně, která si ve svých řadách drží takového násilníka. Muž s poskvrněnou pověstí a agresivním charakterem by měl bezesporu říct politice sbohem a k tomu i odejít ze svých současných postů na radnici centrálního obvodu. A to nejlépe do nějakého chládku s mřížemi na oknech. Je třeba dělat pořádek, jde to přece ale i slušným způsobem.