V posledních dnech dostaly tisíce lidí e-mail tvářící se, že jsou od České spořitelny či Air bank. Jsou v nich vyzváni, aby po kliknutí na odkaz aktualizovali své údaje. Text je velmi podobný, u obou dopisů je jako zodpovědná osoba podepsána Klára Pačesová, agentka zákaznického servisu. Chybí jakékoliv adresa či telefonní kontakt.

„Podvodný e-mail se tváří jako zpráva zákaznického servisu. Útočníci v něm posílají odkaz na on-line formulář s logem Air Bank a žádají o aktualizaci vašich osobních údajů. Jinak prý hrozí, že vám vyprší přístup do internetového bankovnictví," uvedl mluvčí Air Bank Vladimír Komjati s tím, že banka tímto způsobem se svými klienty nekomunikuje. Pokud by někdo přece jen údaje vyplnil, vystavuje se nebezpečí, že podvodníci dokáží ovládnout jeho účet, aniž by o tom majitel věděl. „Na podobné e-maily doporučujeme rozhodně nereagovat. V případě pochybností je vhodné se obrátit na banku prostřednictvím kontaktů získaných na oficiálních stránkách," uzavřel Komjati.

Obchody, instituce

Podvodníci však neútočí pouze na banky. Po internetu se šíří e-maily, které vypadají jako potvrzení o objednávce v e-shopu Obchody24.cz. Internetový obchod oznámil, že jeho jméno bylo zneužito a rozesílané zprávy jsou zřejmě zavirované. Podle bezpečnostních odborníků obsahují počítačový malware, označovaný mimo jiné jako winpe/Kryptik.CEDX. Společnost to uvedla v tiskovém prohlášení a kvůli nebezpečnému spamu se již obrátila na policii.

„Doporučujeme tyto zprávy smazat a nijak na ně nereagovat. Obsahují náhodně zadaná jména a kontaktní údaje smyšlených i skutečných osob, které ovšem s tímto podvodem ani s e-shopem Obchody24.cz nemají nic společného. Jejich údaje pachatelé zneužili stejně, jako jméno Obchody24.cz," uvedl Patrik Sommer z technického oddělení. Upozornil, že přílohou skutečných e-mailů bývají pouze obchodní podmínky ve formátu PDF, a nikoli soubory s koncovkou ZIP nebo jiné spustitelné soubory.

Podvodné e-maily se tváří jako potvrzení objednávky včetně informace o zaplaceném zboží. Obchod doufá, že hromadný spam neodradí zájemce od nákupu na portálu, na kterém právě vrcholí novoroční výprodeje.

„Již jsme se v této souvislosti obrátili na Policii ČR a jsme připraveni s nimi spolupracovat na odhalení pachatele," dodal Sommer s tím, že obchod jako odškodnění zákazníkům do konce ledna nabídl dodatečnou slevu z ceny nákupu nad tisíc korun.

Podvodné e-maily jsou na internetu poměrně častým jevem.

V listopadu se například objevila vlna zpráv, jež se vydávaly za informace o sledování zásilky od České pošty. V prosinci se na webu a sociálních sítích šířily zprávy, které neoprávněně užívaly jména centrální banky a vyzývaly uživatele k zadání přístupových údajů k účtům.

Internetový nákupní portál Obchody24.cz byl založen v roce 2004 a prodává zboží výhradně od oficiálních distributorů.