Případem bývalého ostravského exekutora, který sice dokázal vymoci dluhy, ale pak si je údajně nechával pro sebe, se v pondělí začal zabývat Krajský soudu v Ostravě. Škoda je vyčíslena na čtrnáct milionů korun.

V roli obžalovaného se ocitl Ivo N. Podle státního zástupce v letech 2004 až 2014 jako soudní exekutor Exekutorského úřadu použil pro svou potřebu peníze vymožené od dlužníků. Hotovost měl odevzdat společnosti poskytující spotřebitelské úvěry.

Exekutor se nakonec sám ocitl v exekuci a v říjnu byl 2015 odvolán z funkce. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud.

Pavla Fučíková
Šéfka ostravských exekutorů od kárného senátu odešla s padesátitisícovou pokutou

Ivo N. je obžalován z trestných činů zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby. V případě prokázání viny mu hrozí pět až deset let vězení.

Během krátké doby jde o druhý případ, kdy se před Krajským soudem v Ostravě ocitl exekutor, který měl zpronevěřit peníze. K šesti rokům vězení byl v červnu odsouzen bývalý šéf Exekutorského úřadu Bruntál Čeněk B.

Podle žaloby podvedl tři sta klientů. Exekutor měl vymožené peníze použít pro sebe a chod svého exekučního úřadu. K údajné zpronevěře docházelo mezi roky 2005 a 2013. V jednotlivých případech nešlo o nijak závratné částky, které se však postupně hromadily.

Firmy vyplácení peněz u exekučního úřadu urgovaly a ty důraznější částečně uspěly. I proto vše vyšlo najevo až po tolika letech. „Bylo to postupné,“ řekla žalobkyně.

Ilustrační snímek. Nepodepisujte smlouvy "šmejdům".
V Ostravě padl jeden z prvních rozsudků nad agresivními šmejdy