Sobotka v době prodeje státního podniku zastával funkci ministra financí a bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá.

Sobotku mrzí, že v trestní kauze privatizace OKD nestojí před soudem ten, kdo v roce 1996 rozhodl o tom, že stát přišel v důlní společnosti o majoritu. Souzeni by podle něj měli být také "ti, kdo z OKD po roce 2004 vytahali obrovské finanční prostředky".

Předseda vlády a někdejší ministr financí to dnes řekl novinářům při odchodu ze soudní síně, kde vypovídal jako svědek. Konkrétní jména uvést nechtěl, zmínil ale vládu Václava Klause (ODS).

"Mám pocit, že se tady trošku ztrácí čas na procesu, který byl standardní," uvedl k tomu, že obžalováni jsou dva bývalí úředníci z Fondu národního majetku a znalec, který vypracoval posudek na cenu státního podílu v OKD.

Soudní jednání o osudu OKD u Krajského soudu v Ostravě 24. srpna 2017.
Věřitelé souhlasí s reorganizací OKD. Horníci by o práci přijít neměli

Dále u soudu uvedl, že stát prodal akcie těžební společnosti OKD za vyšší cenu, než uváděl posudek, a za vyšší cenu, než byly jiné nabídky nebo doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Sobotka v úvodu své výpovědi popisoval, jak se privatizace státního podniku chystala. K ceně prodeje uvedl, že na základě informací od ÚOHS měla být cena minimálně 3,5 miliardy korun. Pak se objevily nabídky od firmy Penta, které se podle Sobotky pohybovaly kolem tří až tří a půl miliardy korun. Podíl nakonec získala skupina Karbon Invest. "Žádné jiné nabídky nebyly," uvedl Sobotka.

Premiér také uvedl, že cena prodeje převýšila i hodnotu, na kterou akcie vyčíslil posudek objednaný Fondem národního majetku. Sobotka uvedl, že jako ministr obdržel až závěrečný posudek. "Neměl jsem důvod pochybovat o profesionální práci, kterou odvedl Fond národního majetku," řekl Sobotka.

Při výpovědi Sobotka také uvedl, že vláda jednala o prodeji OKD exkluzivně se skupinou Karbon Invest. Důvodem bylo to, že chtěla zachovat sociální stabilitu v regionu, a tato jednání podle Sobotky preferovaly také odbory.

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny rozhodovali 30. srpna v Praze, zda zda doporučí sněmovně, aby zbavila imunity poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Na snímku jejich společná tisková konference.
Co vlastní politik? Ode dneška je to veřejná informace

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, jimž Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

V trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny rozhodovali 30. srpna v Praze, zda zda doporučí sněmovně, aby zbavila imunity poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Na snímku jejich společná tisková konference.
Vedení ANO se postavilo za Babiše a Faltýnka, nevidí důvod pro vydání