Na hrůzné okamžiky se snaží zapomenout osmatřicetiletá prodavačka jedné z ostravských zastaváren, kterou hned dvakrát během posledních čtrnácti dnů přepadli lupiči. Vše zatím nasvědčuje tomu, že oba útoky má na svědomí gang mladých násilníků.

„Bylo to děsivé. Nechci o tom mluvit. Pokusím se na to zapomenout, ale nevím, zda se mi to podaří. Zatím jsem nic takového nezažila," řekla v úterý Deníku prodavačka, která tento týden po dohodě s vedoucí zastavárny nastoupila dovolenou. Kdy, a zda vůbec, se do práce vrátí, neví. „Přemýšlím nad tím. Ještě netuším, jak zareaguji, nechávám si to projít hlavou," řekla prodavačka ze zastavárny na Alšově náměstí v Ostravě-Porubě.

Poslední přepadení se odehrálo v neděli po devatenácté hodině. Do provozovny vtrhli čtyři mladíci, kteří si počínali jako zkušení gangsteři z filmů. Tři z nich měli přes ústa šátky a na hlavách kapuce, poslední, který hlídal u dveří, se nijak nemaskoval.

Jeden z pachatelů přeskočil pult zastavárny. Osmatřicetiletou prodavačku chytil tak, aby se nemohla hýbat ani křičet. „Další dva šátky maskovaní lidé mezitím rozbili vitríny a vzali dosud přesně nespecifikované množství šperků. Poslední ze čtveřice stál u dveří a zřejmě hlídal," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Předběžná škoda byla vyčíslena na sto tisíc korun.

Otřesená žena zavolala policii, vzhledem ke svému psychickému stavu však útočníky nedokázala popsat. Kriminalisté však přesto získali jejich popis. Zastavárna je totiž vybavena poměrně kvalitním kamerovým systémem, který počínání násilníků zachytil. Lupiči byli ve věku kolem dvaceti let.

Jen o čtrnáct dní dříve – v neděli 28. října – se ve stejné zastavárně odehrála velmi podobná loupež. Opět to bylo ve večerních hodinách, i tehdy stála za pultem osmatřicetile­tá žena.

Do prodejny vešli dva mladíci maskovaní šátky. První přeskočil pult a vrhl se na prodavačku, druhý teleskopickým obuškem rozbil vitrínu a vzal dvě plata se šperky. I zde je škoda odhadována na sto tisíc korun, celková částka však zatím nebyla upřesněna.

Policisté přepokládají, že obě loupeže provedli stejný gang. „Vzhledem k mnoha shodným informacím, obdobnému způsobu provedení, popisu podezřelých, místu a době spáchání samozřejmě pracujeme s verzí totožných pachatelů v obou případech," potvrdila Holčáková.

Stejná provozovna se v posledním roce a půl stala místem i jiných dvou zločinů. Při jednom z nich zmizela peněženka, při druhém pak zloděj vytrhl prodavačce z ruky řetízek a utekl. Policisté ho dopadli a nedávno jej stihl trest. „Věříme, že policisté budou stejně úspěšní i v případě loupežných přepadení," řekla v úterý Deníku vedoucí zastavárny.

Přečtěte si také: Bankovní lupič měl na hlavě čepici s nápisem Celní správa. Poznáte ho?