Mladík jako svědek a oběť v jedné osobě vypovídal v případu dvou mužů obžalovaných z krvavého incidentu, k němuž došlo v lednu loňského roku na opavském hřbitově.

Sopúcha, který v té době pracoval u pohřební služby, postřelil Tomáš Kukol (38 let), jenž ho podezíral z okradení svého mrtvého otce.

Msta


Přestože Sopúch již dříve obvinění opakovaně odmítl, Kukol se vloni 27. ledna v doprovodu kamaráda Hynka Ignáta (40 let) vydal na opavský hřbitov, aby si s ním vše vyříkal. Při následném incidentu několikrát zmáčkl spoušť pistole. Prostřelil mu obě nohy. Naštěstí mu nezpůsobil vážnější zranění. Kukol a Ignát jsou obžalováni z vydírání. Hrozí jim až dvanáct let vězení.

„S tím obviněním, že jsem někoho okradl, přišla příbuzná pana Kukola. Byla za mým šéfem, že se ztratily peníze. Mě obvinila, že jsem je vzal. Nikomu jsem nikdy nic nevzal. Hodně mi to ale ublížilo. Psaly se o mně moc škaredé věci. Že jsem zloděj, kriminálník, hraji na automatech a nevím, co ještě všechno dalšího. Nic z toho není pravda,“ prohlásil Sopúch, podle kterého se mu vloni v lednu zcela změnil život. „Do té doby jsem vedl normální spokojený rodinný život. A najednou bylo vše vzhůru nohama,“ řekl Sopúch, který po prvotním obvinění z krádeže sám zašel na policii, aby mu poradili, co má dělat. „Řekli, ať na tu paní podám trestní oznámení. Ale to jsem nechtěl. Stále jsem věřil, že se ty peníze někde najdou a ta rodina se mi přijde omluvit,“ uvedl dnes již bývalý pohřebák.

Ozbrojená návštěva


Místo omluvy se však dočkal nečekané návštěvy v podobě ozbrojeného Kukola, ovlivněného léky, a notně opilého Ignáta.

„Dva muži přistoupili k autu, kterým jsem s kolegou přijel. Jeden vytáhl zbraň a volali, abych vylezl ven. Pan Kukol říkal, že chce vrátit nějaké peníze, které jsem měl ukrást u jeho otce. Odpověděl jsem, že jsem žádné peníze nevzal. Chtěl, abych s nimi někam odjel, což jsem odmítl. Ten druhý muž – pan Ignát – přišel ke mně zezadu a spoutal mě. Pak mě shodili,“ vzpomínal Sopúch. Když ležel tváří k zemi a se spoutanýma rukama vzadu, zasáhla jej kulka.

„Nevím, kolik bylo těch výstřelů, slyšel jsem jich asi pět, do noh mě zasáhli dvakrát,“ dodal Sopúch, kterému se podařilo utéct do nedaleké budovy. Nakonec sám Kukol, který si zřejmě uvědomil, co udělal, zavolal záchranáře.

Mohlo to být horší


Sopúch naštěstí vyvázl bez vážnějších zranění. „Mohlo to dopadnout daleko hůře. Ale stále to není v pořádku. Když jsem u pohřební služby nosil dolů těla, byla to pro mě velká námaha. V noci jsem se budil, měl jsem křeče. Ty mívám i teď při větší zátěži,“ řekl Sopúch, který se podle svých slov snaží na celou událost zapomenout. „Pokouším se to dostat z hlavy. Ale nejde to tak rychle, jak jsem čekal. Navíc teď, když je ten soud, se mi to znovu intenzivně vrací,“ uzavřel Sopúch.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje dalšími výslechy. Zda padne rozsudek, není jasné. Obhajoba totiž ve středu navrhla předvolání nových svědků.

Oba obžalovaní během svých výpovědí uvedli, že se na samotný incident příliš nepamatují. Kukol to zdůvodnil vlivem léků, Ignát svou opilostí.