„Od začátku tu kolem něj byly jenom problémy. Je to hulvát, který s nikým nevyšel," říká muž, který bydlí v domku v Šenovské ulici, asi 300 metrů vzdušnou čarou od Gajdošíkovy vily.

„Terorizoval všechny kolem, jeho soused měl svatou trpělivost. Často bylo slyšet, jak po něm přes plot řval," vzpomíná starší muž.

A právě ten nebojácný to „odskákal". V sobotu odpoledne se sousedé opět „chytli". Krátce poté nasedli manželé M. do auta, když tu ze svého domu vyběhl Gajdošík a u brány začal po dvojici střílet. Třiapadesátiletého M. M. zranil na hlavě a hrudníku, žena naštěstí kulkám unikla.

Poté prostranství před sousedním domem polil hořlavinou a zapálil. Požár způsobil škodu za zhruba 50 tisíc korun. Když na místo dorazili policisté, střelil se útočník do hlavy. Oba zranění skončili v nemocnici.

ZÁKONY NERESPEKTOVAL

Čtyřiačtyřicetiletý Slovák Maroš Gajdošík údajně v Česku obchodoval s kovošrotem. Už ve své rodné zemi měl údajně problémy se zákonem. Podle starosty Petřvaldu Jiřího Lukši se ve městě usadil asi před pěti lety, poté, co prodal dům v sousedním Rychvaldu. Tam také proslul „kauzou", když obvinil tři policisty, že ho v roce 2011 přepadli, jeho, družku i tříletého syna spoutali a z trezoru mu sebrali tři miliony korun. Ačkoliv případ dospěl až k soudu a policisté byli obžalovaní, soud je nakonec osvobodil.

Místo činu v Petřvaldě.
Dlouholetý spor sousedů vyvrcholil střelbou, oba bojují o život

V Petřvaldu postavil Gajdošík svou vilu Reskátor „na černo". Dvakrát stavební úřad nařídil stavbu odstranit, ale majitelka pozemku, což je Gajdošíkova vyženěná dcera, vždy dodatečně požádala o stavební povolení. Pán domu navíc ke svému sídlu jezdí po soukromém pozemku, aniž to má od jeho majitele povoleno.

„Věc je u soudu, je tam předběžné opatření. Stavební úřad musí vyčkat rozhodnutí soudu," vysvětluje Lukša obvinění, že radnice je ve věcech spojených se jménem Gajdošík nečinná.

„Pan Gajdošík se nikoho na nic neptal, stavěl, co chtěl, kde chtěl. Jednomu na jeho pozemku kus své garáže, druhému zase kus svého plotu. Absolutně nerespektoval zákony," říká starosta Jiří Lukša, který se s Gajdošíkem několikrát osobně setkal.

„Je velmi chytrý, ale chování hrozné," dodává.

OBA ZRANĚNÍ JSOU STABILIZOVANÍ

Z nemocnice se Deníku podařilo získat aktuální informaci o kondici obou zraněných mužů. Střelec i jeho oběť jsou stabilizovaní a mimo ohrožení života.

Místo činu v Petřvaldě.
Oba postřelení muži z Petřvaldu jsou mimo ohrožení života

„Oba pacienti jsou nadále v péči zdravotníků kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Jejich stav je nyní stabilizovaný a jsou mimo ohrožení života," řekl včera dopoledne mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Policie případ vyšetřuje pro spáchání několika trestných činů, především však pro pokus vraždy a nedovolené ozbrojování. Gajdošíkovi hrozí až výjimečný trest.