Podle státního zástupce se Prus společně s dalšími lidmi podílel na několikamilionovém podvodu. „Tento stroj měl být záměrně finančně nadhodnocen vůči své skutečné hodnotě a leasing měli obžalovaní přestat splácet po první splátce. Tímto jednáním měla být bankovní společnosti způsobena škoda přesahující sedmnáct milionů korun," tvrdila obžaloba.

Úspěšnému podnikateli Radomíru Prusovi hrozí pět až deset let vězení.
Radomír Prus u soudu. Po 3 letech na Seychelách děkoval za zrušení zatykače

Kromě Pruse stanuli před soudem čtyři muži. Vinnými byli uznáni dva z nich. První by měl za mřížemi strávit sedm let, u druhého soud s ohledem na dřívější trest upustil od uložení souhrnného trestu. „Jelikož trest uložený dřívějším rozsudkem považuje soud za dostatečný," vysvětlila mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Olšarová. Radomír Prus stejně jako zbývající dva obžalovaní byli osvobozeni. „Byli zproštěni obžaloby, jelikož nebylo prokázáno, že předmětný skutek spáchali obžalovaní," uvedla mluvčí soudu.

Verdikt není pravomocný. Žalobkyně si ponechala lhůtu určenou k vyjádření. Radomír Prus figuruje i v jiné kauze, projednávané u Krajského soudu v Ostravě. Většinový majitel společnosti Exelsior Group z Bohumína zabývající technologiemi na zpracování PET obalů je obžalován z účasti na dotačním podvodu ve výši přesahující 300 milionů korun. Prus krátce před vypuknutím aféry odcestoval na dovolenou na Seychely, kde zůstal tři roky. Domů se odmítl vrátit s tím, že by se po zatčení a případném uvalení vazby nemohl v potřebném rozsahu hájit a prokázat svou nevinu. Do České republiky přicestoval až poté, co byl na něj zrušen zatykač. Prus po příletu prohlásil, že se stal obětí insolvenční mafie.

Společně s Prusem jsou obžalováni i další tři lidé. Podle žalobce se mezi lety 2007 a 2011 v různém rozsahu a různým způsobem podíleli na neoprávněném vylákání dotačních prostředků. Měli například uplatnit dotace na starší stroj, který vydávali za nový.

Všichni aktéři u soudu využili svého práva a odmítli vypovídat. Poté jen přečetli krátká prohlášení, ve kterých vinu odmítli. „Obžaloba je zcela účelová s cílem zničit prosperující firmu Exelsior Group," uvedl jeden z nich. Kdy padne rozsudek, není jasné.

Ilustrační foto
Další muzeum! V Ostravě vznikne interaktivní expozice MHD