Podle informací Deníku by v nejbližších týdnech měla být podána obžaloba, a to ke Krajskému soudu v Ostravě.

„Vše spěje k tomu, že bude podána obžaloba. Mohlo by se tak stát v průběhu června," potvrdil v pátek Deníku dozorující státní zástupce Vít Legerský s tím, že podle znaleckých posudků byl učitel v době činu příčetný, a je tak za své jednání trestně zodpovědný. Hrozí mu až doživotí. Policie ještě čeká na část technických expertiz.

Motiv

K masakru došlo v pondělí 4. listopadu loňského roku v pozdních odpoledních hodinách. Učitel vyzbrojený třemi pistolemi vtrhl do domu v Raškovicích. Na místě nechal dva mrtvé a jednoho zraněného. Oběťmi byli sedmnáctiletá studentka a její dědeček (74 let). Vážné zranění utrpěla její babička (71 let).

Motiv činu není zcela jasný. Spekulovalo se o poměru mezi pedagogem a dívkou či neopětované lásce. Mezi místními se hovořilo také o těhotenství. Podle Legerského je ale poslední varianta zcela mylná.

„Nebylo tomu tak," konstatoval Lergerský s tím, že učitel se ke svému činu nevyjádřil. „Zatím s námi nekomunikuje," dodal státní zástupce.

Léčba

Policie učitele obvinila z trestného činu vraždy. Po zhroucení skončil v opavské psychiatrické léčebně. Přímo tam se také rozhodovalo o uvalení vazby, kam jej nakonec soudce frýdecko-místeckého soudu poslal.

Učitel byl později převezen do vězeňské nemocnice v Brně, kde se ocitl v péči specialistů. „Vyžadoval si odbornou lékařskou pomoc. Byl na tom psychicky špatně," vysvětlil Legerský.

Učitelův duševní stav zkoumalo hned několik expertů.

„Byl přibrán psycholog a dva psychiatři. Závěr je takový, že jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti jsou zachovány. Byl tedy příčetný," řekl Legerský s tím, že učiteli za vraždu hrozí v základní sazbě patnáct až dvacet let vězení. „Pokud jsou splněny určité podmínky, lze uložit i výjimečný trest až třicet let nebo doživotí," řekl Legerský.

Všechny související články najdete zde: Masakr v Raškovicích