Šlo o speciální akci nazvanouPaprsek II se v minulých dnech uskutečnila v Moravskoslezském kraji.

Unikátní přístroj patří celní správě a je svého druhu jediný u nás. V rámci republiky se přemísťuje z místa na místo. „Slouží především ke kontrole kamionových dopravců. Je schopen odhalit drogy, zbraně, tabákové výrobky i osoby,“ řekla mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická.

Během poslední razie, do níž se zapojili také celníci z Polska, se velkokapacitní rentgen objevil hned na pěti stanovištích Moravskoslezského kraje, a to v Bumbálce, Bohumíně, Krnově, Bartultovicích a na dálnici D1.

Úkryt

Černého pasažéra se podařilo odhalit u bývalého hraničního přechodu Bumbálka ve směru do České republiky. „V dopoledních hodinách jsme vytipovali a zastavili nákladní automobil,“ uvedla Zdobnická s tím, že s řidičem cestovala mladá spolujezdkyně. Osádka si musela vystoupit. Kamion vzápětí zkontrolovalo velkokapacitní rentgenové zařízení, jehož obsluha provedla sken vozidla.

„Z něj bylo patrné, že se v prostoru kabiny nachází další osoba,“ uvedla Zdobnická s tím, že dotyčný se ukrýval v horní části určené k přespání. Když celníci požádali o vysvětlení, motorista zahrál překvapeného. Prohlásil, že veze stopaře, který spí v kabině a na něhož zapomněl. S tímto vysvětlením se však celníci nespokojili.

„Určitě není obvyklé, aby neznámé osoby přespávaly v prostoru pro odpočinek řidiče,“ vysvětlila Zdobnická.

Hledaný

Celníci se ihned spojili s policisty, kteří zjistili, že jde o občana České republiky, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Muž se vyhýbal nástupu do vězení.

Celníci vzápětí provedli detailní kontrolu kabiny i dalších částí vozu. Nasadili také speciálně vycvičeného psa. „V zavazadle údajného stopaře jsme našli igelitové sáčky, takzvané dealeráky,“ doplnila Zdobnická.

Příslušníci cizinecké policie muže v poutech eskortovali na služebnu v Ostravě. Odtud putoval do vazební věznice.

Díky velkokapacitnímu rentgenu se již v České republice podařilo odhalit různý kontraband ukrytý v důmyslných automobilových sítích. V Čechách dokonce celníci našli skupinku Vietnamců schovaných v kontejnerech převážených v dodávce.

Cigarety, váha

Během akce Paprsek II celníci kontrolovali i váhu automobilů pomocí stacionárních i mobilních vah, zaměřili se také na dodržování bezpečnostních přestávek, převoz drog, chráněných živočichů nebo pašování alkoholu a cigaret.

Celníci mimo jiné zabavili téměř sto tisíc cigaret bez platné tabákové nálepky. Daňový únik činil dvě stě tisíc korun.

„V jedenácti případech jsme zjistili přetížení vozidla nebo nápravy, čímž došlo k porušení zákona o pozemních komunikacích. Uložili jsme blokové pokuty ve výši třiceti tisíc korun,“ řekla Zdobnická.

Dva řidiči měli prošlou dvouletou lhůtu u záznamového zařízení. Byla jim stanovena kauce třicet tisíc korun.