Stíhací jízda začala v pátek před 20. hodinou v Ostravě. Řidič oplu ujížděl policejní hlídce, která si na pomoc postupně přivolávala posily. Opel následovaný kvílejícími policejními vozy dojel do Havířova, kde projel opakovaně středem města. Unikající řidič pak zamířil do okrajové části města Dolní Datyně. V té době už měl poškozené jedno kolo a jeho vůz byl stále hůře ovladatelný. V Datyních zřejmě ztratil i pneumatiku a v Zemědělské ulici havaroval.

K místu nehody byli voláni hasiči, protože havarovaný vůz začal hořet. Důvodem byl zřejmě zkrat elektroinstalace způsobený při nehodě.

Řidič byl na místě policisty zadržen.

"Událost a policejní činnost souvisela se situací v silničním provozu. Věc je čerstvá, bližší ověřené informace nejsou momentálně k dispozici," řekla v době zákroku Deníku krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Policisté vytáhli řidiče z hořícího auta

V sobotu už policisté mohli k případu sdělit více informací.

"V pátek 2. ledna ve večerních hodinách policisté oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Ostrava zastavovali v centru města v rámci kontroly bezpečnosti silničního provozu řidiče osobního vozidla. Řidič na výzvy dávané zřetelně modrým světlem a nápisem STOP nereagoval, naopak zvýšil rychlost. Policisté začali vozidlo pronásledovat. Řidič nejprve ujížděl centrem města. Po výjezdu směrem k okresu Karviná se pokusil pronásledování ztížit tím, že vypnul obrysová i potkávací světla. Tím ohrozil nejen řidiče v protisměru, ale také ty, které při své zběsilé jízdě předjížděl. Nezbrzdil ho ani policejní zátaras a ani poškozené zadní kolo jeho auta. Po několika kilometrech, v obci Dolní Datyně, již vozidlo nezvládl a po smyku a nárazu do oplocení skončil v příkopu. Policisté, kteří jej pronásledovali, zastavili a okamžitě přiběhli k autu, aby řidiče zadrželi. Mladý muž se již o další únik nepokoušel. Nekomunikoval, díval se do jednoho bodu, vypadal, že je otřesen," popsala krajská policejní mluvčí Daniela Vlčková.

K další rychlé akci přiměl policisty pohled na přední část vozidla. Z motorové části vyšlehly plameny.

"Policisté nezaváhali, muže z auta vyprostili a automobil začali sami hasit. V tu dobu se již na místo sjížděly další policejní hlídky a poté i hasiči. Přestože muž neměl žádná viditelná zranění, policisté přivolali rychlou záchrannou službu. Za doprovodu havířovských policistů zdravotníci odvezli muže, který byl již v této chvíli zadržen, na lékařské vyšetření. Příslušníci hasičské záchranné služby doutnající vozidlo dohasili," dodala mluvčí.

Se zákazem řízení a pod vlivem drog

Jak se ukázalo, muž neměl za volantem co dělat a to byl také důvod jeho snahy vyhnout se policejní kontrole. Navíc byl pod vlivem drog.

"V současnosti je devětadvacetiletý muž umístěn v policejní cele. V evidencích policisté zjistili, že má vysloven platný zákaz řízení motorových vozidel a orientační dechová zkouška na přítomnost omamných látek, které se dobrovolně podrobil, byla pozitivní. Navíc existuje možnost jeho dalšího protiprávního jednání. Všechny tyto skutečnosti nyní prověřují karvinští policisté," doplnila závěrem policejní mluvčí Vlčková.