VADNÁ KARMA

Brušperk - Pro jednu rodinu z Brušperku začal rok 2016 tím nejhorším možným způsobem. Třináctiletou dívku otrávil 1. ledna před půlnocí v koupelně oxid uhelnatý, který unikal z vadné karmy. „Dívku nalezli její blízcí v koupelně po několika desítkách minut bez známek života. Operátoři zahájili telefonicky asistovanou resuscitaci, která probíhala až do příjezdu záchranných týmů. Zdravotníkům se ani po více než hodinu a čtvrt trvajících resuscitačních pokusech nepodařilo děvče zachránit," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl. S intoxikací nebezpečným plynem byly také ošetřeny další tři děti.

ODVÁŽNÝ ROLBAŘ

Ostrava - Lyžařský areál Skalka ve Vřesině u Ostravy chtěl v lednu vyhodit do vzduchu dvacetiletý muž z Ostravska. Posloužit mu měly zapálené propanbutanové láhve. V poslední chvíli zasáhl rolbař, který mladíka zpacifikoval a předal přivolaným policistům. Pyroman měl v sobě dvě a půl promile alkoholu. Po vystřízlivění uvedl, že své chování nedokáže vysvětlit.

SMRT STUDENTKY

Nový Jičín - Dodnes jsou neobjasněnou záhadou poslední chvíle života šestnáctileté studentky z Nového Jičína. V úterý 5. ledna odešla z domu, přičemž nechala ve svém pokoji rozsvícené světlo a zapnutý počítač. Jenže domů už se ten den nevrátila. Rodiče se obrátili na policii, vyzývali i veřejnost, avšak neúspěšně. V pátek 15. ledna pátrání skončilo. Její tělo bylo objeveno bez známek života pouhé dva kilometry od jejího domova ve frekventované lokalitě. Mezi lidmi se vyrojila řada spekulací. Policie případ uzavřela. S jakým výsledkem do uzávěrky dnešního vydání Deníku i přes dotaz nesdělila.

DRAMA V MATEŘINCE

Frýdek-Místek - Krvavé drama se letos v únoru odehrálo v budově mateřské školy v ulici J. Myslivečka ve Frýdku-Místku. Osmatřicetiletý Miroslav Štembírek se v mateřince pokusil ubodat bývalou partnerku, se kterou má čtyři děti. Stejně starou ženu, která si přišla pro syna, sledoval až do šatny. Následně ji povalil na zem a nožem s čepelí dlouhou dvacet centimetrů zasadil 27 ran nožem, dvanáct z nich mířilo na hlavu. Žena přežila jen souhrou šťastných okolností a díky rychlé lékařské pomoci. Útočníka před školkou zadržela policie. Štembírek se snažil přesvědčit policii a později i soud o tom, že viníkem všeho je bývalá družka, která jej před několika měsíci vyhodila z bytu. Štembírek byl v listopadu odsouzen k 17,5 roku žaláře.

POŽÁR NA ŽELEZNICI

Bohumín - Škoda asi za sto milionů, vlaková trať několik dní mimo provoz, náhradní autobusová doprava. Takové byly následky únorového požáru v lokalitě bohumínského vlakového nádraží, v objektu, který přímo souvisí s řízením železniční dopravy. Požár zasáhl a značně poškodil velmi důležitý provoz stanice. Z provozu bylo vyřazeno ústřední stavědlo. Vyšetřování trvalo několik měsíců. Spekulovalo se také o úmyslném zapálení. Konečný verdikt ale zněl: technická závada.

TRAGICKÁ NEHODA

Skřipov - Poklidné dopoledne velikonoční neděle, jež připadla na 27. března, na Opavsku narušila tragédie, která se udála nedaleko Skřipova. V dodávkovém voze tehdy po silnici ve směru od Bílovce cestovala čtyřčlenná rodina. Za volantem seděl šestatřicetiletý muž, jenž sjel mimo vozovku a narazil do stromu. Třiatřicetiletá žena a pětileté dítě na místě zemřely. Další tříleté dítě vrtulník transportoval do Fakultní nemocnice Ostrava. Zraněn byl i řidič. Dechová zkouška u něj ukázala hodnotu přesahující jedno promile alkoholu.

POKUS O ZNÁSILNĚNÍ

Opava - Dva sexuální útoky na území Opavy měl na svědomí dvaadvacetiletý muž rumunské národnosti. Nejdříve si v ranních hodinách 1. května v parku na náměstí Slezského odboje počíhal na sedmadvacetiletou Opavanku, kterou udeřil do hlavy a za vlasy ji odtáhl do křoví, kde ji začal osahávat. Lehce zraněné ženě se však povedlo utéct na nedalekou autobusovou zastávku. O pět dní později přišel na řadu druhý útok. Jako svou další oběť si vybral sedmadvacetiletou ženu. I ji chytil za vlasy a tahal do křoví. Napadená se mu ovšem vysmekla a utekla na nedalekou policejní stanici. Strážci zákona rozjeli rychlou pátrací akci a po několika minutách Rumuna zadrželi před budovou Střední zdravotnické školy, kde se ukájel.

LOVCI LEBEK

Ostrava - Kapitální úlovek se letos v květnu povedl tzv. lovcům lebek, kteří v Ostravě zadrželi hledaného počítačového hackera Lumíra Heriče (35 let) z Ostravy- -Svinova. Ten se dlouhých osm let skrýval před spravedlností. Herič byl v nepřítomnosti odsouzen k šesti rokům za útoky na bankovní účty desítek lidí.

Policisté Heriče zatkli v domě jeho rodičů v Ostravě-Svinově. Herič se schovával v jednom z pokojů. Policisté se k němu nedostali ani po použití beranidla a nakonec museli přivolat hasiče, kteří měli k dispozici hydraulické zařízení k otevření dveří.

SEDM SEKUND

Ostrava - Dlužníka střílejícího po lidech museli v červenci zneškodnit policisté v Ostravě. Šedesátiletý muž z nelegálně držené automatické dlouhé zbraně zasáhl exekutora a úřednici, která jej doprovázela. Oba skončili v nemocnici. Lehčí zranění utrpěl i jeden ze zasahujících policistů. Hlídka, které exekutora doprovázela, útočníka zastřelila, čímž s největší pravděpodobností zabránila masakru. Poblíž se totiž nacházelo dalších přibližně deset lidí. Dotyčný měl připraveno zhruba devadesát nábojů, policisté pak u něj doma našli i další zbraně a stovky nábojů. Samotný zákrok trval pouhých sedm sekund.

MARIHUANOVÝ GANG

Bruntálsko - Velkokapacitní pěstební stany s profesionálním vybavením, ale také chaty, penzion, garáž, restaurace a dokonce i kapli všechna tato místa využívala skupina mužů k pěstování marihuany. Pětici pěstitelů ve věku od 25 do 56 let odhalili policisté v létě letošního roku. Skupina pěstovala konopí seté od počátku roku 2014. Získat mohla až miliony korun. Role ve skupině byly rozděleny, jeden z mužů poskytl prostory k pěstování, další se věnovali pěstování a následné distribuci. Poslední pak rostliny nejen distribuoval, ale z konopí rovněž vyráběl další produkt, například Fénixovy slzy. Mužům hrozí až dvanáct let vězení.

ZABIL NOŽEM

Karviná - Hádka, poté nůž a smrt. Tak vypadal případ úmrtí Miroslava Palice z Karviné, ke kterému došlo v první polovině září v Karviné-Novém Městě. Miroslava Palice našli záchranáři a policisté mrtvého na schodech domu v ulici U Bažantnice. Policisté zjistili, že smrtelná zranění muž utrpěl v důsledku hádky s jiným člověkem. Po několika hodinách se policii podařilo zadržet muže podezřelého z útoku. „Podezřelý, který měl útokem nožem způsobit smrt oběti a zranit dalšího 29letého poškozeného, byl zadržen v kraji Vysočina. Při zadržení 18letého muže zajistili policisté také nůž, kterým měl útočit," informovala policie.

MOHUTNÝ POŽÁR

Kopřivnice - Mohutný požár zachvátil v neděli 25. září obchodní centrum v Kopřivnici. Na místě ho likvidovalo sedmnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů několik hodin. Při požáru se zranili čtyři lidé dva hasiči, jeden policista a jeden zákazník. U všech se naštěstí jednalo pouze o lehká poranění nebo o nadýchání kouřem. Ohnisko požáru vzniklo ve skladu jedné z prodejen, konkrétně ve Sportisimu. Škoda se vyšplhala na padesát milionů korun. Jde o druhý nejvážnější požár v Moravskoslezském kraji za letošní rok.

VÝBUCH PLYNU

Havířov - Jedním ze závažnějších případů roku 2016 v Havířově, který si vyžádal spolupráci záchranných složek, byl výbuch plynu v domě v Jarošově ulici. Exploze nastala 6. října ráno a vyžádala si dvě oběti. Přímo na místě zemřel 60letý muž a o několik dnů později i jeho 92letá matka. Od samého počátku bylo zřejmé, že explozi zavinil unikající plyn. Přestože znalci ještě své zkoumání neuzavřeli, s největší pravděpodobností unikal z karmy v koupelně. V současné době se čeká na verdikt znalců, o který se opřou policisté.

ZNEUŽIL DÍVKU

Třinec - Na radnici v Třinci se dočkalo ocenění pět strážníků městské policie, kteří se 26. září podíleli na zadržení nebezpečného pachatele. Čtyřiačtyřicetiletý muž čelí obvinění ze znásilnění šestileté dívky. Pokud by se muže nepodařilo zajistit krátce po činu, v dalších dnech už by to bylo velmi komplikované. Případ z 26. září vyvolal v hutnickém městě vlnu emocí a spekulací. Obviněný muž měl dívku pohlavně zneužít poté, co se ztratila během vycházky. Zmizení ohlásili příbuzní dívenky.

PŘEPADENÍ BENZINKY

Bruntálsko - Malá opuštěná benzinka. Muž s maskou na hlavě přepadne obsluhu, míří na ženu plynovou pistolí a požaduje peníze. Tato scéna není bohužel vystřižená z kriminálního filmu, ale udála se koncem října v jedné z obcí na Bruntálsku. Bližší místo policie specifikovat nechce. Případ ale počátkem prosince policisté objasnili. Obviněným je jedenadvacetiletý muž. „Maskovaný muž vešel do prodejny na čerpací stanici, na prodavačku namířil plynovou pistoli a požadoval peníze. Pracovnice mu sdělila, že mu žádné peníze nevydá, a tak zbraň odvrátil od jejího obličeje, vystřelil a zopakoval svou výzvu. Žena vzala krabičku s penězi a utekla do kanceláře, kde se zamkla," uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

KRVAVÁ HÁDKA

Krnov - Jako pokus o vraždu vyšetřuje krajská policie krvavý útok, k němuž došlo v polovině listopadu v Krnově. Pětačtyřicetiletý agresor zde v noci na neděli 13. listopadu pobodal nožem o čtyři roky mladšího muže. Pachatel i oběť jsou cizinci, bližší identifikaci policie neuvedla, nejedná se však o Poláky. K incidentu došlo v Opavské ulici v Krnově poblíž provozovny s tureckými kebaby. Pobodaný muž došel do blízkého baru U zvonečku, kde mu obsluha poskytla pomoc. Jedenačtyřicetiletý zraněný muž byl převezen do nemocnice. Pachatel z místa odešel. Policisté ve spolupráci s kolegy z Polska podezřelého brzy po činu vypátrali.