Většina příběhů má stejný začátek – šťastné manželství, během kterého se však ukáží agresivní sklony partnera. Následuje fyzické i psychické týrání. V tom lepším případě se oběť obrátí na policii nebo instituce, které se touto problematikou zabývají. V tom horším mlčky snášejí veškerá strádání.

Tu lepší variantu si vybrala osmadvacetiletá žena z Ostravska, která kontaktovala ochránce zákona. Muže nejprve čekalo vykázání na deset dnů. Lhůta byla posléze prodloužena na měsíc a nakonec na celý rok.

„Náš vztah začal krásně. Manžel se ale později změnil v úplně jiného člověka. Neumím si to vysvětlit. Fyzicky i psychicky mě týral. Bil mě pěstmi, kopal do mě, hlavou mi třískal o zeď i podlahu. Dokonce vyhrožoval, že mě zabije, u krku mi držel nůž,“ vzpomínala žena.

K napadání docházelo delší dobu, četnost útoků se v závěru stupňovala, k bití pak docházelo prakticky každý den. Když od něj chtěla odejít, vyhrožoval jí, že ublíží jejich dvěma dětem. U toho mladšího dokonce hovořil o tom, že nebude váhat jej vyhodit z okna. Staršímu pak přikázal, aby o tom, co vidí doma, nikde nehovořilo.

„Bil mě i před dětmi. Plakaly, on ale na to nebral ohled. S mladším dítětem mi zakazoval chodit ven. Říkal, že když je on doma, budu i já. Ve strachu jsem ho poslechla. Nikomu jsme nic neřekla, bála jsem se, že pokud to udělám, zbije mě a vše bude ještě horší,“ uvedla žena, která sice v minulosti kontaktovala policii, později však své oznámení stáhla. A strádání pokračovalo…

Zranění, která jí manžel způsobil, maskovala make-upem a brýlemi. „Poslední měsíc byl krutý, manžel už týral i děti,“ dodala žena. Zlom nastal v okamžiku, kdy zkazil narozeniny staršímu z dětí. Navíc manželku znovu surově napadl. Zavolala policii. Tentokrát již své oznámení nestáhla. Policisté agresora na místě zatkli.

„Policie byla velice ochotná. Poprvé ho vyhostili na deset dnů, pak jsem si to vyřídila na měsíc a teď je vyhoštěný na rok,“ řekla žena, která se hodlá s mužem rozvést.

„Nechápu, jak jsem to mohla vydržet. Pořád jsem doufala, že to bude dobré. Byl to však omyl,“ uzavřela žena, která všem obětem domácího násilí doporučila, aby sebraly odvahu a svou situaci co nejdříve řešily.

>> Projevy domácího násilí

* urážky, ponižování, nátlak
* vydírání, vyhrožování, zastrašování
* izolace od rodiny a přátel, bránění v návštěvách, sledování telefonátů
* bití, týrání, vynucování sexu, sexuální zneužívání
Na domácí násilí je mimo jiné zaměřena probíhající kampaň ostravské policie Místo činu? Domov!!! Její mediální tváří se stala Miss ČR a Miss Europe 1995 Monika Žídková. „Spousta žen se o tom bojí mluvit, stydí se,“ řekla při zahájení kampaně Žídková, která je na snímku zachycena s plyšovou hračkou nazvanou Daník. Jde o leoparda v pyžamu, kterého dostávají děti jako nepřímé oběti domácího násilí. „Matka utíká v noci z domu s dětmi, které jsou nezřídka oděné právě v pyžamu. Hračky jsou využívány například v době, kdy je matka u výslechu a pozornost dítěte na služebně je nutné rozptýlit tak, aby nebylo traumatizováno,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.