Lidé, kteří neváhali vyhodit domy do povětří, série protiromských demonstrací. I takový byl uplynulý rok, o kterém jsme si povídali s ředitelem moravskoslezské policie Tomášem Kuželem (48 let).

K brutálním vraždám dochází každý rok. Vloni jich ale bylo nějak moc.

Máte pravdu. S takovým počtem brutálních a chladnokrevných vražd jsme se v posledních letech nesetkali. Šlo o promyšlené, plánované činy. O to je to horší.

Když jsme u vražd, kolik jich vloni bylo a kolik se jich podařilo objasnit?

Vražd jsme měli jedenáct. Až na jednu jsme všechny objasnili. Jediným, kdo uniká, je pachatel ze Skřipova, kde zemřela vedoucí pošty. Vyšetřování pokračuje, spolupracujeme i s Českou poštou.

Určitě nečekáte, že vám teď sdělím podrobnosti.Máte nějaké stopy?

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Vloni jste řešili i výbuch domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, při kterém zemřelo šest lidí. Podobnou explozi zažil i Havířov. V obou případech šlo o pomstu…

Opět jde o něco zcela výjimečného. Frenštátská tragédie byla hrozná. Muž, který se chtěl pomstít svému okolí, pustil v domě plyn, který explodoval. Kromě něj zemřelo pět nájemníků. Co se týká Havířova, zde jen shodou okolností nikdo nepřišel o život. Moc ale nescházelo a následky mohly být ještě horší než ve Frenštátě. Šlo o ryzí úmysl, žádnou náhodu.

Nad podobnými činy zůstává rozum stát…

Z pohledu běžného člověka je to nepochopitelné. Ti lidé měli problémy, které se stupňovaly, a oni se v nich propadali stále hlouběji. Řešení pak viděli v tom, že někomu ublíží a uškodí. Dobře přitom věděli, jakou tragédii mohou způsobit.

Lze takovým neštěstím zabránit?

Nelze. Když někdo bude chtít poškodit plynové potrubí, ať už v chodbě nebo v bytě, tak to udělá.

To je ale dost děsivá představa…

Je. Řešení ale prostě neexistuje.

Když se bavíme o loňském roce, nelze nezmínit sérii čtyř protiromských demonstrací, jedné ve Vítkově a tří v Ostravě, kde došlo k tvrdým střetům mezi policií a protestujícími. Jak obstála policie?

Jsem přesvědčen, že policie svou úlohu zvládla.

Překvapila vás agresivita protestujících? Létaly lahve, kameny, demonstranti použili i popelnice…

O překvapení určitě nešlo. Věděli jsme, s jakými lidmi máme co do činění, a proto jsme se odpovídajícím způsobem připravili.

Jaké bylo složení demonstrantů?

Jádro tvořili radikálové. K nim se připojovaly skupiny typu fans, tedy z řad fotbalových fanoušků. Nemluvím samozřejmě o běžných fanoušcích, ale o těch, které spíše než fotbal samotný láká násilí. A právě ty jsme na demonstracích často viděli. Na ně se pak nabalovali další lidé. Mnohým bylo v podstatě jedno, kde jsou. Chtěli se jen vyřádit, případně se porvat. A také musíme zmínit mladé lidi. Pro některé to bylo pouze zpestření volného dne.

Že se jako chtěli pobavit? Nepřeháníte?

Ani ne. S řadou z nich jsme potom mluvili. Říkali, že se s kamarády domlouvali přes facebook, že by to mohlo být zajímavé. Šli tam více méně ze zvědavosti. Pak někdo házel kameny, tak si hodili taky. Později se nám omlouvali, že to vlastně nemysleli vážně, jen se nechali strhnout davem.

A veřejnost, tedy obyčejní nespokojení lidé?

Těch nebylo mnoho a spíše jen přihlíželi. Aktivně se nezapojovali. V Ostravě to probíhalo jinak než například v jižních Čechách. Tam se do demonstrací zapojovali i lidé bydlící v okolních domech, důchodci nebo i rodiče s kočárky a malými dětmi. Byli přímo u demonstrací, něco vykřikovali. Tohle jsme v Ostravě neviděli.

Kvůli demonstracím již bylo obviněno na třicet lidí, padly i první rozsudky. Nedávno policie uvedla, že obviněných bude ještě více…

Je to tak. Zkoumali jsme hodiny záznamů. Je na nich zachycena řada lidí, kteří se něčeho dopustili. Tváře máme, ale zatím nevíme, o koho jde. Je ale pouze otázka času, kdy se nám ke konkrétnímu člověku podaří dosadit jméno. Prohledávají se databáze, provádíme i další kroky. My na to přijdeme. Dříve či později.

V souvislosti s demonstracemi jste také informovali o závažném incidentu, kdy někdo laserem oslnit osádku policejního vrtulníku. Už víte, kdo to udělal?

Ještě ne. Ale děláme na tom. Tento případ považujeme za velmi závažný. Mohlo dojít ke zřícení vrtulníku do obydlené oblasti. Byla to hodně nebezpečná situace. O možných následcích raději nebudu hovořit. Piloti to naštěstí zvládli.

Máte vyčísleny náklady na bezpečnostní opatření týkající se demonstrací?

Tři demonstrace v Ostravě a jedna ve Vítkově přišly na 2,9 milionu korun.

Policisté se v poslední době stále častěji stávají terčem nejrůznějších útoků, a nejde jen o výše zmiňované demonstrace…

Bohužel je to tak. Stačí připomenout případ z ledna letošního roku, kdy v Odrách někdo střílel po policejní hlídce. Ta kolem třetí hodiny ranní vyjela k prodejně potravin, kde mělo dojít ke vloupání. Před obchodem stálo vozidlo. U něj byly minimálně dvě osoby, které bez varování začaly střílet. Policisté měli velké štěstí, že nebyli zraněni či dokonce zabiti. Tohle jsme tu už řadu let neměli.

Něco veselejšího nemáte?

Ale ano. Týká se to hospodářské kriminality a zajišťování výnosů z trestné činnosti. Jako kraj jsme v rámci České republiky vloni dopadli velmi dobře. Šlo o majetek za zhruba čtvrt miliardy korun. A byly tam hodně zajímavé věci, například hodinky značky Breitling nebo zlatem a diamanty posázený telefon Vertu. Největší raritou je ale určitě vlak v hodnotě šedesáti milionů korun.

Policie zajistila vlak? Jak jste se k němu dostali?

Bylo to v souvislosti s daňovým deliktem. Blíže bych to zatím nespecifikoval.

Co bude s vlakem dále?

Pracujeme na tom. Policie ale určitě nehodlá provozovat konkurenční společnost na železnici.

Kolik policistů v současné době slouží v Moravskoslezském kraji?

Máme 3826 policistů, což je naplněný tabulkový stav pro rok 2013. Jsem rád, že se nám to podařilo. V průběhu roku totiž byla situace jiná a měli jsme podstav. Od policejního prezidenta jsme ale dostali možnost náboru policistů do limitu, který byl schválen pro rok 2013. To bylo velmi důležité. Prakticky každý kraj měl menší či větší podstav oproti číslům, na která policie dostala peníze. Na rozdíl od jiných krajských policejních ředitelů jsem měl to štěstí, že hodně policistů sloužících mimo Moravskoslezský kraj se chtělo vrátit domů. Šlo o lidi, kteří například působili v Praze. A musím poděkovat pražskému a středočeskému policejnímu řediteli, kteří je pro nás uvolnili, i když jim to přineslo určité komplikace. Tím jsem mohl doplnit stav o desítky lidí.

Kolegové v Praze a Středočeském kraji asi nebyli moc rádi…

To asi ne, ale zvládli to. A to ještě nebylo vše, co jsme jim „provedli". Způsobili jsme jim i další problémy. S policejním prezidentem jsem se domluvil na zcivilnění zhruba pětatřiceti míst, kde dříve působili policisté. Já jsem je transformoval na občanské zaměstnance, kteří stojí méně. Byla to ostraha objektů, některé pozice v oblasti výpočetní techniky a určité funkce v logistice. A tato volná místa jsem opět zaplnil vesměs policisty, kteří se vraceli z jiných krajů, zejména z Prahy a středních Čech. Znovu musím ocenit přístup tamních krajských policejních ředitelů, kteří nám vyšli vstříc.

Projevil se návrat policistů na bezpečnostní situaci?

Vše, o čem jsme před chvílí hovořili, mělo vliv na stabilizaci výkonu služby, a to zejména v Ostravě. Začali jsme posilovat oddělení hlídkové služby, kde v minulosti vznikl největší deficit policistů. S ostravským policejním ředitelem, ředitelem Městské policie Ostrava i primátorem Ostravy jsme se shodli, že příchod nových policistů Ostravě pomohl.

A co další regiony?

I zde došlo k posílení, ale musíme si uvědomit, že Ostrava je kriminalitou velmi zatížená. Proto jsme se zaměřili především na Ostravu. Jen pro ilustraci, samotná Ostrava má více trestných činů než většina krajů České republiky. Před Ostravou jsou pouze Praha, Středočeský, Ústecký a Jihomoravský kraj.

Má policie dostatek peněz?

Peněz není nikdy dost. Musíme prostě vyjít s tím, co máme. Je to jako rodinný rozpočet. Nemůžete utrácet více, než dostáváte. A stejně jako v rodině si stanovujete priority. Když mi doma odejde lednička, tak nemůžu chtít novou televizi, protože lednička je v té chvíli důležitější. A stejné je to u policie. Musíte zaplatit topení, elektřinu, vodu, nájmy, pohonné hmoty a mohl bych pokračovat dále. Důležitá je například položka, kterou označujeme jako ofenziva v trestním řízení.

To je co?

Jde o znalecké posudky. Spousta věcí se odehrává v oblasti znalců a specialistů, kteří se vyjadřují k trestnému činu, od úmrtí až po hospodářské trestné činy. K sofistikovanému trestnému činu téměř vždy přibíráme znalce z různých oborů. Jsou to například soudní pitvy, analýzy dokumentů nebo zkoumání výpočetní techniky, což je teď velmi časté. A to všechno stojí peníze. A rozhodně nejde o malé položky.