Přes inzeráty nabízel jednoduchou a výhodnou práci z domu, například plnění obálek nebo navlékání korálků. Po zájemcích požadoval vstupní poplatek v řádech stovek korun.

Podle senátu šlo o podvod. Vinček totiž slibům nedostál. „Byl si vědom, že slibovanou práci ani výdělek nezajistí," uvedl předseda senátu Petr Novák. Vinček navíc některým napáleným radil, aby postupovali stejně jako on. Tedy, aby si podali inzerát a sháněli další lidi do systému. Jeho případným následovníkům ale soudu nyní jasně vzkázal, že pokud se o něco takového pokusí, mohou skončit na lavici obžalovaných.

Vinček vinu odmítl. „Nepovažuji se za podvodníka. Nejsem si vědom, že bych prováděl trestnou činnost," řekl Vinček vyšetřovatelům. U hlavního líčení pak využil svého práva a nevypovídal. Senát neuznal jeho dřívější argumenty, že před několika lety sám reagoval na podobnou nabídku muže ze Slovenska, pro kterého vlastně dělal prostředníka a jen propagoval jeho nabídku. To však podle soudu byla jen zástěrka. Vinček se hájil i tím, že nikoho nenutil platit. Prý bylo na každém, aby se svobodně rozhodl.

BEZCENNÉ INFORMACE

Vinček podle soudu zasílal zájemcům bezcenné informace a pokyny. „Byly to nepodstatné obecné informace," vysvětlil předseda senátu a dodal: „Vytvořil multilevelovou hru, na jejímž základě byly pouze přeposílaný finanční částky. Podvod byl sofistikovaný."

Vinček celkově získal šest milionů korun, ať již formou uhrazených poplatků nebo podílu z takzvaných prémiových telefonních linek, na které bylo možné posílat textové zprávy. Ty stály až devětadevadesát korun. Vinček takto podnikal v období 2009 až 2015.

CALL CENTRUM

Vyšetřování bylo velmi komplikované a vyžádalo se nestandardní postup. Vzniklo takzvané policejní call centrum, v němž ve dvou směnách pracovalo zhruba dvacet ochránců zákona. Během několika měsíců telefonicky kontaktovali všechny podvedené. Pomohlo jim to, že lidé, kteří na inzerát reagovali, museli při registraci do programu uvést jako kód své telefonní číslo. Díky tomu mohli vytvořit jejich databázi.

ZNOVU A LÉPE

Vinček byl již v minulosti za slibování zajištění práce odsouzen, a to v roce 2005. Tehdy jménem jisté firmy nabízel zaměstnání, přestože k uvedené společnosti neměl žádný vztah a nedostal od ní pověření. Nyní podle soudu přišel s propracovanějším systémem, o kterém si myslel, že je trestně neprůstřelný.

Kromě Vinčeka figurovala v roli obžalovaného i jeho firma, kterou založil kvůli podvodům. U ní soud použil nejtvrdšího ustanovení – zrušení právnické osoby.

Obžaloba žádala i propadnutí pěti Vinčekových bytů, které pronajímal. Soud ale návrhu nevyhověl s tím, že jeden byt je řešen v rámci exekučního řízení a další čtyři si Vinček pořídil před obdobím, kdy docházelo k podvodu, případně v jeho počátku . To znamená, že nebyla splněna podmínka, podle které musel byty pořídit z výnosu z trestné činnosti.

TREST

Vinčekovi hrozilo pět až deset let vězení. „Soud nemá žádnou zásadní polehčující okolnost," uvedl soudce. Na druhé straně Vinčeka před přísnějším trestem zachránilo to, že pětimilionovou trestní hranici pro danou sazbu překročil „jen" o milion. V porovnání s jinými podvody, kdy se škody pohybují ve stovkách milionů, jde podle soudu o poměrně zanedbatelnou částku. Páteční rozsudek není pravomocný. Vinček se jej osobně nezúčastnil. Jeho právní zástupce i žalobkyně si ponechali lhůtu k vyjádření.