Na obrátkách nabírá kauza českého podnikatele a politika Jiřího Včelaře Kotase (65 let) dlouhodobě žijícího v Kanadě.

Muž, který chtěl být prezidentem, se opakovaně odmítá dostavit k ostravskému krajskému soudu, u kterého čelí žalobě v případu padělaných obrazů. Nyní mu hrozí, že by mohl být zadržen a vydán do České republiky, a to na základě bezmála sto let staré mezinárodní smlouvy.

Kotas koncem sedmdesátých let minulého století emigroval do Kanady. Po svém návratu v devadesátých letech vstoupil do politiky.

Jiří Včelař Kotas
Prezidentský exkandidát Jiří Včelař Kotas je v databázi hledaných osob

Do povědomí veřejnosti se zapsal především kandidaturou na hlavu státu v roce 1992 a pozdějším pokusem usednout do senátorského křesla. Jeho jméno je však spojováno i s kauzou údajného prodeje falešných obrazů, kterou se již několik let zabývá Krajský soud v Ostravě. Bývalý politik se opakovaně odmítá dostavit z Kanady do Ostravy. Tvrdí, že má obavy o svůj život. Při posledním jednání soudu došla trpělivost a oznámil, že na něj vydá mezinárodní zatýkací rozkaz. Současně proti němu zahájil řízení jako proti uprchlému. Kotas již figuruje v policejní databázi hledaných osob.

ŠANCE

Šance na to, že by mohl být v Kanadě zadržen a vydán do České republiky, jsou poměrně velké. Vyplývá to z informací, které Deníku poskytl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

„Případnou žádost o vydání z Kanady by bylo možné podat na základě Smlouvy mezi Československou republikou a Spojeným královstvím Velké Británie a Irska o vzájemném vydávání zločinců z roku 1924 změněnou Protokolem z roku 1926," uvedl Říman.

Zajištěné padělané obrazy.
Soud začal znovu řešit případ padělaných obrazů. Obžalovaným je bývalý kandidát na prezidenta

Kotas má podle některých dřívějších informací nejen české, ale i kanadské občanství. „Dle informací soudu je obžalovaný občanem České republiky, má-li i nějaké jiné občanství, není to soudu známo," uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

Ani případné kanadské občanství by však nemělo zkomplikovat jeho případné vydání na základě zmíněné smlouvy z roku 1924. „Vydávání vlastních občanů je v této smlouvě upraveno v čl. 3, který nechává na smluvních stranách, jestli budou své občany vydávat, nebo ne. Kanada podobně jako řada dalších bývalých britských kolonií přitom své občany vydává. Fakt, že dotyčný má být kanadským občanem, by tedy neměl být překážkou jeho vydání z Kanady do České republiky," konstatoval Říman s tím, že nyní je na tahu ostravský krajský soud, který by měl oslovit ministerstvo spravedlnosti.

ŽÁDOST

„V současnosti je tedy na Krajském soudu v Ostravě, jestli má na základě vydaného mezinárodního zatýkacího rozkazu dostatečné informace o pobytu jmenovaného na území Kanady a jestli přistoupí k přípravě extradičních materiálů pro účely jeho vydání z Kanady. Tyto materiály by měl poté postoupit ministerstvu spravedlnosti, které na jejich základě může požádat příslušné kanadské orgány o vydání jmenovaného do České republiky," přiblížil postup Říman. Zda má ostravský soud informace o přesném Kotasově pobytu, není jasné. Kotas před několik dny zaslal předsedkyni senátu otevřený dopis z Ottawy.

Krajský soud v Ostravě se k podrobnostem nechce vyjadřovat. „Krajský soud v Ostravě nebude poskytovat bližší informace, jelikož by tím mohl být zmařen účel trestního řízení," uvedla mluvčí soudu.

Policisté v bytě našli větší množství konopí.
Při vyklízení bytu odhalili policisté konopné doupě