Krajský soud v Ostravě tento týden s definitivní platností potvrdil zprošťující verdikt, který nad Krajniakem vloni v létě vynesl Okresní soud v Ostravě. Samotný Krajniak se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, V současné době má pracovní povinnosti v Austrálii. Proti rozhodnutí krajského soudu již není odvolání. V úvahu přichází jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Zda státní zástupce tuto cestu zvolí, není zatím jasné.

Housle

Obžaloba na Krajniaka čítala čtyři body. Státní zástupce mimo jiné tvrdil, že Krajniak pro filharmonii koupil za 440 tisíc korun housle, jejichž cenu později znalec ohodnotil na osmdesát tisíc korun. Krajniak jakékoliv pochybení důrazně odmítl. Podle něj výběr a koupě houslí pro koncertního mistra byly v pořádku.

„Bylo žalostné, na co hrál. Cítil jsem se trapně. Když se ozve ušlechtilý, krásný zvuk nástroje, orchestr je vnímán daleko hodnotněji, než když se ozve běžný nástroj,“ prohlásil během jednání u okresního soudu Krajniak, který od vedení města dostal milion korun na nákup houslí.

„Ty housle jsme vybírali dva roky. Vyzkoušeli jsme dvacet až třicet nástrojů,“ vysvětlil Krajniak. Do užšího výběru se nakonec dostalo přibližně osm nástrojů. Zvuk houslí hodnotila komise. Volba nakonec padla na nástroj za 440 tisíc korun. „Koncertní mistr byl nadšený a nechtěl je už dát z ruky. Ty housle vysoko převyšovaly ostatní, včetně těch, které byly dražší,“ dodal Krajniak.

Asistenti přepravy dbají na dodržování přepravních podmínek.
Kdo nemá platnou jízdenku, ať si vystoupí. Cože?!

Podle rozsudku Krajniak zákon neporušil. Jak zaznělo u soudu, Krajniak jako ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava neměl žádnou zákonnou povinnost nechat vypracovat znalecký posudek na hodnotu houslí. Nestanovil to ani vnitřní řád filharmonie. Soud dále konstatoval, že housle si vybral sám koncertní mistr, Krajniak konkrétní nástroj nijak nepreferoval. Další body obžaloby se týkaly odměn a spolupráce Janáčkovy filharmonie s americkým skladatelem Georgem Warrenem.

Úspěch a pád

Peter Krajniak stál v čele Janáčkovy filharmonie Ostrava v letech 2005 až 2011. Převzal řadu ocenění. Kvůli ztrátě důvěry byl ale nakonec odvolán. Krajniak již absolvoval jeden soudní spor, a to kvůli výpovědi, kterou mu v roce 2011 dala Janáčkova filharmonie. Soud mu dal za pravdu a výpověď označil za neplatnou.

Ilustrační foto.
Audit Deníku: Stavba „prodloužené Rudné" se komplikuje