Transakce se naštěstí podařilo na poslední chvíli zablokovat, případně peníze ihned zajistit a vrátit zpět majitelům. Herič krátce před zatčením utekl. Policie po něm již dva a půl roku neúspěšně pátrá. Je proto souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Hrozí mu až dvanáct let vězení. Obhájce, který jej v pondělí zastupoval, na dotaz Deníku odmítl uvést, zda je se svým klientem v kontaktu. „Tuto informaci nemohu z pochopitelných důvodů poskytnout. Jsem vázán mlčenlivostí,“ prohlásil obhájce.

Státní zástupce tvrdí, že se Herič zmocnil citlivých dat několika desítek klientů České spořitelny, konkrétně se jednalo o bezpečnostní a identifikační údaje používané v internetovém bankovnictví. Oběťmi byli vesměs studenti, kteří z veřejných počítačů dvou fakult Vysoké školy báňské a Ostravské univerzity prováděli bankovní operace na svých účtech. Žalobce tvrdí, že Herič do počítačů instaloval speciální program, který zaznamenával stisky kláves. Výsledky si později stáhl na své počítače, analyzoval je, a získal tak veškeré potřebné informace o nic netušících klientech. V září 2006 pak z jejich účtů přes internetové bankovnictví odeslal více než osm set elektronických příkazů k úhradě na různé účty. Počínal si přitom velmi rafinovaně. Využíval volně přístupného internetového WiFi připojení, u kterého nelze zjistit konkrétního odesílatele.

Policie se případem začala zabývat na podnět České spořitelny, která upozornila na nestandardní a podezřelé operace. Během náročného vyšetřování se kriminalisté dostali až k Lumíru Heričovi. Při rozsáhlé domovní prohlídce u něj zabavili několik stolních počítačů a notebooků a řadu CD a DVD nosičů. Po mnohaměsíční analýze počítačů se policisté na základě expertiz rozhodli Heriče počátkem roku 2008 obvinit. Ve chvíli, kdy se jej chystali zatknout, však uprchl.

Česká spořitelna po tomto počítačovém útoku zpřísnila bezpečnostní opatření týkající se elektronického bankovnictví. Internetové operace mimo jiné podmínila potvrzením hesla zaslaného formou SMS na mobilní telefon.

Hlavní líčení v úterý pokračuje výslechem svědků.

>> Kdo je Lumír Herič

Jedenatřicetiletý Lumír Herič z Ostravy několikrát studoval na ostravských vysokých školách, žádnou z nich však nedokončil. „Je to člověk velmi dobře znalý ve výpočetní technice,“ řekl již dříve kriminalista Radim Široký, který se případem zabýval. Herič měl podle něj již v minulosti problémy se zákonem. V roce 2004 se jako student Ostravské univerzity naboural do vnitřního počítačového systému univerzity. Podařilo se mu získat výsledky přijímacího řízení, které pozměnil.