Dopadnout je nebývá lehké. Většinou se to daří díky svědkům, kteří přivolají ochránce zákona. Ti poté vandaly na místě zatknou. Jako v případě osmnáctiletého studenta střední školy z Ostravy, který byl v těchto dnech odsouzen k podmíněnému půlročnímu trestu s odkladem na zkušební lhůtu jednoho roku.

Mladík vloni v létě při časně ranním návratu z restaurace poškodil dvanáct vozidel zaparkovaných v ulici Výškovické v Ostravě-Výškovicích. Hlomoz probudil nájemníky okolních domů, kteří kontaktovali policii. Celému běsnění přihlížela studentova přítelkyně, která se jej zpočátku snažila přivést k rozumu.

Záhy ale pochopila marnost svého počínání. Jak se ukázalo, muž u jedenácti vozů poničil zadní stěrače, u jednoho auta promáčkl kapotu. Proč to udělal, neřekl. „Nedokážu si to vysvětlit," prohlásil dosud netrestaný mladík.

Testování vzorků. Ilustrační foto.
Žena slíbila, že bude přítulná, pak muže okradla. Usvědčila ji DNA

Podle svých slov rozhodně nebyl opilý, vypít měl jen tři piva. Cestou přes parkoviště začal odtrhávat zadní stěrače aut.

„Stěrače jsem pak házel na zem. Byl to zkrat," kál se hříšník, který se ke všemu na místě přiznal. Škoda byla vyčíslena na více než dvacet tisíc korun. Soud jej uznal vinným z výtržnictví a poškození cizí věci. Uložil mu šestiměsíční podmíněný trest, který nyní nabyl právní moci.

GANG

Podobné vandalské činy nejsou nijak výjimečné. Jen v letošním roce policisté informovali o několika případech. Jeden z nejzávažnějších má na svědomí dětský gang, který tímto způsobem zaháněl nudu.

Školáci ve věku od osmi do dvanácti let se zaměřili na městské části Ostrava-Hrabůvka a Ostrava-Bělský Les. Poškodili nejméně pětadvacet aut. Ničili lak a vypouštěli nebo propichovali pneumatiky. U některých vozidel šlo o jednu, u dalších pak o dvě či dokonce všechny čtyři pneumatiky.

Pavel Nárožný při odchodu z jednací síně ostravského soudu.
Hororový příběh u soudu: těla manželů se dosud nenašla

Policisté během vyšetřování vyslechli desítky lidí. Nakonec se dostali až ke čtyřem chlapcům. Ti po odhalení uvedli, že si tímto způsobem krátili dlouhou chvíli. Škoda činí čtyřicet tisíc korun. Vandalové vzhledem k věku uniknou trestnímu stíhání.

VÝTRŽNÍCI

Další výtržníci v lednu poškodili v Ostravě celkem sedmnáct vozidel různých značek, například Ford, Opel, Daewoo, Mazda, Seat, Škoda, Peugeot, VW Golf a další. Zaměřili se na zpětná zrcátka, která ukopávali. Podezřelou trojici zadržela po upozornění svědků městská policie.

V únoru pak v rukou městské policie skončil muž, který ve Stodolní ulici v centru Ostravy bušil pěstmi do zaparkovaných aut. „Jsem naštvaný, proto jsem rozbil tahle auta," vysvětlil své počínání agresivní výtržník.

Policie žádá o pomoc při identifikaci tohoto muže.
VIDEO: Ostravský násilník stále uniká spravedlnosti. Poznáte ho?