„Paragraf 67, písmeno b. Nebezpečí ovlivňování svědků. Můj názor je jiný. Paní Nagyová by je podle mě ovlivňovat nemohla, protože už poměrně docela dobře vypovídala v přípravném řízení. Klientka se hájí správně a dobře," odpověděl obhájce na jeden z dotazů.

Na otázku, proč měla Jana Nagyová nechat sledovat některé osoby včetně manželky premiéra, uvedl: „Nebylo to z důvodu, že by chtěla někomu ublížit či uškodit, ale bylo to kvůli určité opatrnosti. Ve snaze určité věci zjistit," sdělil dále obhájce. Ten také proti rozhodnutí soudu o uvalení vazby na jeho klientku podal stížnost.

Obhájce také zdůraznil, že jeho klientka vypovídá a i při dnešním jednání soudu potvrdila, že bude vypovídat i nadále. „Některé podstatné části obvinění odmítá, v některých částech stojí na stanovisku, že nesprávně vyhodnotila dopad některých jednání. Trvá na tom, že nekonala ve zlém úmyslu," vysvětlil advokát a dodal: „Možná nesprávně vyhodnotila situaci, pokud se dostala k takovým záležitostem. Neříkám, že to byla ona. Mohl to být někdo jiný, kdo chtěl udělat dobrou službu a překvapit někoho určitými informacemi," doplnil dále Eduard Bruna s tím, že Jana Nagyová sama nikdy přímo neřekla, že nechala sledovat premiérovu manželku.

Zároveň odmítl informaci, podle které měla Jana Nagyová „tlačit" Petra Nečase k rozvodu. „S kauzou to sice nesouvisí, ale zeptal jsem se jí na to jako člověk, protože jsem to také slyšel. Odpověděla, že to je nesmysl," dodal obhájce Jany Nagyové, která byla po uvalení vazby převezena do vazební věznice v Ostravě.

Břetislav Lapisz

Zatím šest vazeb, Kovanda bude vyšetřován na svobodě

Okresní soud v Ostravě rozhoduje o vazbě pro sedm obviněných v kauze šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové.

V případě šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, dřívějšího ministra zemědělství Ivana Fuksy, exposlance poslanec Petra Tluchoře, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a dřívějšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka rozhodl Okresní soud v Ostravě o uvalení vazby. Zatím pouze v případě Milana Kovandy, šéfa Vojenského zpravodajství, vazba uvalena nebyla a tento obviněný bude vyšetřován na svobodě.

Rozhodnutí o vazbě, zejména pokud jde o Nagyovou, nejspíš ovlivní politický osud premiéra Petra Nečase (ODS). Na výsledek dnešního rozhodnutí soudu čekají koaliční partneři i někteří členové ODS, kteří zatím předsedu vlády podporovali.

Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Kromě toho je ale obviněna i z organizování zneužití pravomoci úřední osoby, protože údajně kvůli soukromému zájmu nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi nimiž byla i manželka premiéra Petra Nečase Radka.

Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců Jan Pohůnek. (více níže)

Čtete více: Nečas se omluvil, Nagyová jako šéfka kabinetu končí

Obviněný generál Kovanda prý věřil, že sledování je v zájmu ČR

Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda věřil, že při sledování, kvůli kterému je obviněn, jednal v zájmu České republiky. Před okresním ostravským soudem, který dnes bude rozhodovat o Kovandově vzetí do vazby, to novinářům řekl generálův právník Jiří Matzner.

„Můj klient si myslel, že jedná v zájmu České republiky. Jako voják si myslel, že dělá to, co dělat musí," uvedl advokát.

Kovandu viní policie společně s jeho předchůdcem Ondrejem Páleníkem a zpravodajcem Janem Pohůnkem ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se měli dopustit tím, že na žádost šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové sledovali bez vědomí ministra obrany premiérovu ženu a dva zaměstnance úřadu vlády. Nagyová podle policistů nelegálně organizovala sledování z ryze soukromých důvodů.

Celkem policie zadržela devět lidí. Obvinění vyšetřovatelé předali osmi ze zadržených, obviněn nebyl jen šéf úřadu vlády Lubomír Poul.

Při 31 prohlídkách domů a nebytových prostor v posledních dnech zajistili policisté 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Rok a půl trvající vyšetřování dozoruje od počátku Vrchní státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Vazba byla uvalena i na Petra Tluchoře a Janu Nagyovou

Před jednou hodinou odpolední vyšel ze soudní budouvy v Porubě Marek Nespala, obhájce exposlance Petra Tluchoře a potvrdil, že na jeho klienta byla uvalena vazba. "Jednání bylo dlouhé a náročné nejen pro obviněného a obhájce, ale i pro soud," uvedl Nespala.

Okolo druhé hodiny byla do vazby vzata i Jana Nagyová. Podle slov jejího právníka Eduarda Bruny snáší situaci docela dobře. Bruna také řekl, že Nagyová jednoznačně popřela, že by premiéra Nečase měla tlačit k rozvodu.

Nagyová byla převezena do ostravské vazební věznice.

Ve vazbě skončil také exšéf vojenských zpravodajců Páleník

Ostravský okresní soud poslal do vazby bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. Novinářům to řekl jeho obhájce Jiří Novák. V kauze Nagyové je Páleník kvůli nelegálnímu sledování obviněn ze neužití pravomoci úřední osoby.

Šéf vojenských zpravodajců Kovanda se doznal a byl propuštěn

Ostravský soud dnes propustil na svobodu šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu, protože se doznal k činům, z nichž je obviněn. ČTK to řekl mluvčí soudu Alexandr Dadam. Kovanda, který bude stíhán na svobodě, je obviněn ze neužití pravomoci úřední osoby kvůli podílu na nelegálním sledování, které si objednala nejbližší spolupracovnice premiéra Jana Nagyová.

„Obviněný se opakovaně ke svému vytýkanému jednání doznal. Sám státní zástupce navrhl jeho propuštění ze zadržení i s ohledem na tuto skutečnost," řekl novinářům Dadam.

Kovanda byl dnes jediným, koho soud v Ostravě při projednávání dvojice případů spojených s Nagyovou propustil. Do vazby naopak poslal jeho předchůdce ve funkci Ondreje Páleníka, vojenského zpravodajce Jana Pohůnka, Nagyovou a trojici osob obviněných z politické korupce.

Kovanda po osvobozujícím verdiktu odešel postranním vchodem ostravského soudu, aby se vyhnul novinářům. Podle svého advokáta Jiří Matznera se cítil „velmi šťastně". „Plyne to z jeho postoje a z jeho morálního kreditu. Myslím si, že to jsou ty hlavní důvody," vysvětlil svůj pohled na rozhodnutí soudu právník. Pro propuštění Kovandy se prý v zásadě vyslovil i státní zástupce.

Vyšetřovatelé viní Kovandu, Páleníka a Pohůnka z toho, že se na popud Nagyové podíleli na nelegálním sledování trojice osob, mezi nimiž byla manželka premiéra Petra Nečase (ODS) Radka a dva zaměstnanci úřadu vlády.

Právník Kovandy se dnes ještě před začátkem stání nechal slyšet, že jeho klient věřil, že při sledování jednal v zájmu ČR. Ministerský předseda v pátek vyslovil domněnku, že sledování mohlo být motivováno starostí o bezpečnost jeho rodiny. Dnes uvedl, že o sledování své ženy a dalších osob nevěděl a omluvil se za něj. Nikdy by prý nepřipustil zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům.