Měla ji tajně porodit na toaletě rodinného domu rodičů. Pítrová již byla za tento čin v květnu letošního roku odsouzena k šestnácti rokům vězení. Proti verdiktu se ale odvolala k olomouckému vrchnímu soudu, který původní rozhodnutí zrušil a nařídil nové projednávání. Mimo jiné ostravskému soudu doporučil, aby vyslechl další svědky, mezi kterými jsou i lékaři, k nimž Pítrová docházela kvůli problémům se zády. Podle vrchního soudu je také nutné se detailněji zabývat znaleckým posudkem z odvětví gynekologie a psychiatrie. „Máme se zabývat případným rozrušením obžalované po porodu," vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Tragédie

K tragédii došlo koncem srpna loňského roku. Žaloba tvrdí, že Pítrová holčičku v devátém měsíci těhotenství porodila do záchodové mísy v domě svých rodičů. Poté jí údajně zacpala ústa roubíkem zhotoveným z toaletního papíru a kolem krku jí omotala pupeční šňůru. Takto ji udusila. Tělíčko vložila do igelitových tašek a později ukryla na zahradě. O tom, že je v jiném stavu, nikdo z rodiny nevěděl. Těhotenství Pítrová tajila i před svým přítelem, s nímž měla čtyřletý vztah a plánovali společnou budoucnost a rodinu. Tři dny po porodu s ním Pítrová na motorce odcestovala na dovolenou do zahraničí. Zatímco pobývala v Chorvatsku, mrtvolku dítěte našla její babička.

Noví svědci

Krajský soud v úterý vyslechl i dvě kolegyně, které s Pítrovou pracovaly na Městském úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Obě uvedly, že o těhotenství neměly ani potuchy.

„Seděly jsme v jedné kanceláři. Vůbec ničeho jsem si nevšimla. Romana byla hodná a vstřícná. V době, kdy se to mělo stát, mi dokonce připadala hubenější než předtím," řekla svědkyně s tím, že s Pítrovou v práci hovořila i osudného dne ráno. „Bylo jí špatně. Říkala, že má silnou menstruaci. Viděla jsem na ní, že jí opravdu není dobře. Doporučila jsem jí, ať se domluví a jde domů," uvedla bývalá kolegyně.

Pítrová skutečně zašla za úřednicí, která tehdy zastupovala vedoucí. „Vypadala, že si potřebuje jít lehnout. Okamžitě jsem ji uvolnila," vzpomínala nadřízená, kterou soud v úterý předvolal k výslechu. Ani tato žena na Pítrové nic podezřelého nezpozorovala. „Vždycky byla spolehlivá, ochotná a flexibilní. Mohla jsem se na ni pracovně spolehnout. Byla ale spíše uzavřenější. O rodině jsme se moc nebavily. Věděla jsem ale, že má přítele, s nímž plánuje budoucnost," uvedla žena, podle které se Pítrová několik týdnů před nešťastnou událostí ještě více uzavřela do sebe. „Stěžovala si na bolesti nohy a zad. Takže jsem to přisuzovala tomu. Sama ze zkušeností vím, že když člověk není zdravotně v pořádku, tak se nebaví," vypověděla úřednice.

Že je Pítrová těhotná, nepoznal ani lékař neurolog, kterého několik týdnů pře porodem obžalovaná kvůli bolestem zad navštívila. „Nic jsem nepozoroval. Ani má asistentka si ničeho nevšimla," řekl v úterý soudu lékař.

Netušila?

Pítrová již dříve prohlásila, že o svém těhotenství nevěděla. „Žádné známky toho, že bych byla těhotná, jsem nezaznamenala. Po celou dobu jsem měla menstruaci. Nebyla jsem podrážděná, netrpěla jsem nevolností," tvrdila Pítrová. Když pak doma začala rodit, byl to pro ni šok.

Hlavní líčení bylo odročeno. Z jednání se totiž omluvil jeden z předvolaných svědků – lékař, který je v současné době v zahraničí.