Dvaatřicetiletému pacientovi hrozí obvinění z pokusu o vraždu. Nyní je hospitalizován ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Zda byl v době činy příčetný, ukáže až znalecké posudky. Pokud by své činy nebyl zodpovědný, vyhnul by se trestnímu stíhání. V opačném případě může ve vězení strávit až osmnáct let.

Vyšetřování

Další okolnosti případu, který se stal v úterý kolem poledne, nyní vyšetřuje policie. Co přesně se odehrálo, popsala Deníku mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková. „Pacient na oddělení psychiatrie napadl pracovníka ostrahy přivolaného lékařem. Při incidentu se zmocnit legálně držené krátké střelné zbraně zaměstnance ostrahy. Výhružky pak gradovaly dalším fyzickým incidentem. Podezřelý ze zbraně vystřelil. Pracovníkovi ochranky se následně podařilo pistoli získat zpět do své moci," uvedla Holčáková. Policisté zajistili zbraň, střelivo i další stopy. Ke zkoumání budou přibráni znalci.

Výjimečný případ

Čtyřiapadesátiletý pracovník ostrahy, který nakonec agresivního muže zpacifikoval, ve středu v práci nebyl. „Je po službě a nyní má volno," řekl Deníku jeho kolega s tím, že s podobným případem se během svého působení v nemocnici nesetkal. „A to jsem tu už hodně dlouho," dodal kolega.

Podle mluvčího zdravotnického zařízení Tomáše Oborního šlo o velmi agresivní útok.

„Jednalo se o extrémně agresivního pacienta psychiatrického oddělení, ke kterému byla přivolána ochranka. Byl to ambulantní pacient. Vše se odehrálo v čekárně, ve které se v té době nikdo další nenacházel. Naštěstí se to obešlo bez zranění," dodal Oborný, který potvrdil předchozí slova jednoho z příslušníků ostrahy o tom, že šlo o zcela výjimečný případ.

Agrese

„Nicméně se dá říct, že agrese ze strany pacientů narůstá. Naši lékaři a zdravotníci se obecně setkávají s velkým počtem slovních útoků, občas je tady i pokus o fyzické napadení. Zejména v nočních hodinách a na urgentním příjmu je to stále vzrůstající trend. Je to na zamyšlení," řekl Oborný, podle kterého v mnoha případech hraje významnou roli alkohol. „Ale nemůžeme to svádět jen na alkohol," řekl Oborný s tím, že případ na psychiatrickém oddělení je sice extrémní, podtrhuje však současnou situaci.

Co se týká pistole, tu měl člen ostrahy, který je zaměstnancem nemocnice, v legálním držení.