Obžalovanými jsou Tomáš Pilař (36 let) a Damián Havelka (33 let). Podle státní zástupkyně v červenci loňského roku dali pervitin dvěma devatenáctiletým studentkám, a to jako odměnu za to, že prvnímu z nich uklidily chatu v Čeladné a o dva dny později i byt v Ostravě-Výškovicích.

Odměna za úklid bytu

Několikadenní pervitinovou jízdu jedna ze studentek – Jiřina – nepřežila. Její kamarádka Bára měla větší štěstí. „Bezprostřední příčinou smrti byla intoxikace pervitinem," konstatovala státní zástupkyně.

Havelka obě dívky 5. července přivezl do Čeladné, kde měl Pilař chatu. V autě společně vykouřili asi gram pervitinu. Další drogu si dali v chatě. Pokračovali i následující den.

Pilař byl s prací obou studentek spokojen a podle obžaloby jim nabídl další kšeft. Chtěl, aby mu za pervitin uklidily jeho byt v Ostravě-Výškovicích, kde se 7. července sešli.

Oživovací pokusy byly marné

„V průběhu následující jedné hodiny každá z nich užila kapsli s asi 0,2 g pervitinu, které obdržely od obžalovaného. Všichni tři společně rovněž inhalovali blíže nezjištěné množství pervitinu prostřednictvím vaporizéru. Asi za půl hodiny od užití pervitinu se u poškozené začaly projevovat zdravotní obtíže, které obžalovaný řešil tím, že jí dal vypít vodu s náplní ampule Apaurinu. Přesto dne 8. července došlo k úmrtí," konstatovala žalobkyně.

Že je dívka mrtvá, zjistili Pilař a její kamarádka až po probuzení. Pilař ještě studentku odnesl do vany a snažil se ji oživit sprchováním. Až poté byli přivoláni policisté.

Pilář, který je ve vazbě, v pondělí využil svého práva a odmítl vypovídat.

Havelka stíhaný na svobodě pouze přiznal, že 5. července dal dívkám v autě pervitin. „V chatě to ale bylo jinak. Pervitin byl na stole a každý si bral," prohlásil Havelka, podle kterého měla před soudem stanout i druhá studentka. „Hned na začátku bych chtěl říct, že je to nespravedlivé, že by měla být obviněna i Bára. Neměla by být jen jako svědek. V její výpovědi je zaznamenáno, že u sebe měla pervitin, když jela na chatu," prohlásil Havelka.

Hlavní líčení je plánováno do středy. Za drogový zločin by krajský soud mohl uložit až osmnáctiletý trest.