V dovolání obhajoba zdůraznila, že proti Veličkovi chybí přímé důkazy. Justice prý postavila verdikt jen na nepřímých důkazech a domněnkách, přičemž ignorovala řadu indicií, které mohly svědčit ve prospěch obžalovaného.

„Nejvyšší soud nezjistil žádný, natož extrémní rozpor mezi skutkovými zjištěními soudů obou stupňů a provedenými důkazy," stojí v usnesení. Jako poslední mimořádný opravný prostředek zbyla Veličkovi ústavní stížnost, zatím ji podle otevřených justičních databází nepodal.

Velička se do neobydleného domku v krnovské místní části Krásné Loučky vloupal v březnu 2014. Přespával tam několik dnů, pak ho vyrušila čtyřiasedmdesá­tiletá majitelka, která do domu chodila větrat. Podle obžaloby Velička bodl důchodkyni třikrát nožem do krku. Pak v domě založil požár za pomocí elektrického vařiče a látky.

Když domek hořel, zavolal Velička hasiče. Ze zvědavosti na místě zůstal. Veličkovi se podle soudu i státního zástupce sice podařilo požárem zkomplikovat vyšetřování vraždy, na druhou stranu policistům práci ulehčil, mimo jiné tím, že požár oznámil na tísňovou linku.

Na místě činu policisté komunikovali se všemi přihlížejícími, přičemž některá Veličkova vyjádření se jim zdála nelogická. Proto jej předvolali k podání vysvětlení a nakonec i usvědčili.